AKTUELNO

U Beogradu je 85 odstopozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak, rekao je epidemiolog Predrag Kon i naglasio da nošenje maski nije pitanje "hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proleća sledeće godine".

"Virus nam je jasno rekao: nema sezone kod mene, kod mene jesituacija da idem i preko leta i preko zime, u bilo kojegodišnje doba", poručio je Kon.

Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja biće rast i biće tako sve do dolaska vakcine, uveren je Kon.

A, ako ne dođe do vakcine, ukazao je on, moraćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo.

Moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mera sprečavamo virus što je moguće više, ocenio je Kon, tvrdeći da nikada nije bila ovakva aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu.

Na pitanje šta posle dve nedelje, na koliko su uvedene mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom, Kon odgovara da posle dve nedelje ostaju maske "i ostaće do daljeg".

"Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćneklubove sa maskama. Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne možeda se napravi utakmica tako da dođe 5.000 sa razmakom, paonda neće biti utakmice, predvideo je on.Ja branim stanovništvo Srbije od virusa. Da li sam u tojsituaciji sa vlašću, ili ne, ja jednostavno imam jasnepokazatelje da sam vrlo često u sukobu", poručio je Kon, i dodao:

"Taj sukob nije ne znam kakav, to je verbalna razmenamišljenja. Kada prelazi u bes ili nešto neprihvatljivo, ja kažem – dobro, ja razumem. Taj sav bes koji postoji trebapreusmeriti prema virusu i stavljati maske. Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gde.

#Predrag Kon

#koronavirus