AKTUELNO

Pregovori su trajali puna četiri dana.

Lideri EU 27 postigli dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu u iznosu od 1.824 milijarde evra za period od 2021. do 2027. Pregovori su trajali puna četiri dana.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da su se "teški pregovori u teška vremena" završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope. Kako je pojasnio, evropski budžet u narednih sedam godina biće podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 miljardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

- Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornot, solidranost, kao i veru u zajednićku budućnost. Verujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lasnirati u budućnost - poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Foto: Pixabay.com

Hrvatskoj 22 milijarde evra

Kako je na Tviteru u 5 i 30 ujutru naveo hrvatski premijer Andrej Plenković, usvojen je budžet za narednih sedam godina.

- Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde evra koje su jamstvo brzog ekonomskog oporavka i daljnjeg ravnomernog razvoja zemlje - napisao je.

Podsećamo, čelnici Francuske i Nemačke Emanuel Makron i Angela Merkel su dva puta nezadovoljni napuštali sastanke u Briselu, jer su ocenili da među partnerima u EU nema volje za solidarnost i pomoć najteže pogođenima od korona virusa, kao ni svesti da bez toga cela Unija srlja u propast.

#Pomoć

#evropska unija

#koronavirus