AKTUELNO

Moskva će subvencionisati letovanje Rusa koji ove godine odmor provedu u zemlji, izjavio je danas premijer Mihail Mišustin.Ta odluka je doneta da bi se promovisao domaći turizam, dok su ruske granice zatvorene zbog pandemije korona virusa.

Mišustin je još u maju pozvao sunarodnike, velike ljubitelje inostranih plaža, da provedu odmor u zemlji, ocenjujući da je to "bolje i manje opasno".

"Vlada je odlučila da izdvoji 15 milijardi rubalja (oko 184 miliona evra) za razvoj domaćeg turizma", izjavio je premijer u obraćanju poslanicima Donjeg doma ruskog parlamenta Dumi.

Prema njegovim rečima, taj novac će biti upotrebljen za subvencionisanje dela putovanja građana koji ove godine odmor provedu u zemlji. "Visina subvencija će biti između pet i 15 hiljada rubalja (između 60 i 184 evra) u zavisnosti od putovanja", precizirao je Mišustin.

Udruženje ruskih turističkih operatera saopštilo je da će nadoknada biti izvršena samo u slučaju kupovine organizovanog putovanja od najmanje pet noćenja plaćenih karticom Mir, koja je ruski konkurent Vizi i Masterkardu.

Kako se precizira, te nadoknade su planirane od avgusta za putovanja čija je cena najmanje 25.000 rubalja (307 evra).

Unutrašnji avio saobraćaj u Rusiji je obnovljen 1. juna.

Ruske vlasti su početkom juna najavile delimično otvaranje granica, ali o obnovi međunarodnog avio saobraćaja još se razgovara bez konkretnih rešenja.

U Rusiji je do danas zaraženo korona virusom 789.190 osoba, a umrlo je 12.745.

#Letovanje

#Rusija

#koronavirus