AKTUELNO

Filipini će sutra od ponoći ponovo uvesti strože mere karantina u i oko prestonice Manile, na dve nedelje, u vreme kada zemlja pokušava da obuzda broj zaraženih korona virusom, koji je premašio 100.000.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte odobrio je da se Manila, kao i okolne provincije poput Lagune, Kavite, Rizala i Bulakana stave pod takozvani "Modifikovani pojačani karantin zajednice" do 18. avgusta, rekao je njegov portlarol Heri Rog.

Odluka je doneta nakon što je 80 lokalnih grupa, koje predstavljaju 80.000 lekara i milion medicinskih setara, pozvalo u subotu na uvođenje oštrijih kontrola, upozorivši da Filipini gube borbu sa korona virusom i da sledi kolaps zdravstvenog sistema zbog porasta broja zaraženih, prenosi Rojters.

 Na Filipinima su danas zabeležena 5.032 nova slučaja korona virusa, što je dosad najveći dnevni porast broja zaraženih u toj zemlji jugoistočne Azije, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva Kovid-19 dostigao 103.185. Tamošnje ministarstvo zdravlja takođe je saopštilo da se broj žrtava korona virusa povećao za 20, na 2.059.

#koronavirus