AKTUELNO

Privatne laboratorije od ponedeljka mogu da rade serološke testove na virus SARS-KOV-2, ali je u pojedinim klinikama ova analiza i do četiri puta skuplja nego u državnim laboratorijama.

Kako "Novosti" saznaju u Ministarstvu zdravlja, dozvolu za serološka ispitivanja na kovid dobilo je 27 privatnih laboratorija u Srbiji.

Kada je državnim laboratorijama, zapravo u svim kovid-ambulantama i zavodima za javno zdravlje, od 1. jula omogućena ova vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara.

Foto: Tanjug AP/David J. Phillip

Serološko testiranje bilo je skuplje jedino u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji analizu na antitela SARS-KOV-2 naplaćuje 3.000 dinara, i to opravdava činjenicom da primenjuje nešto drugačije testove nego ostale državne laboratorije.

Privatnici, međutim, samostalno određuju cenu serološkog testa, pa je "razrezao" ko je koliko hteo, a razlika je tek u nekoliko stotina dinara.Kako smo se u ponedeljak uverili na terenu u jednoj od najvećih beogradskih privatnih medicinskih ustanova, serološki test košta 3.900 dinara.

To što je cena više nego trostruko veća nego u državnim laboratorijama objašnjavaju time da rade "antigensko testiranje".

#cene

#privatne laboratorije

#testovi