AKTUELNO

Vojno zdravstvo daje pun doprinos borbi protiv virusa korona i od prvog dana epidemije čvrsto stoji u prvim redovima, odgovarajući na brojne izazove, među kojima je i briga o pacijentima koji boluju od drugih bolesti, ocenilo je danas Ministarstvo odbrane u svom saopštenju.

Kako se navodi, uspešno izvršavajući svaki zadatak i odluku koje su predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i Krizni štab dodeli, pripadnici vojnog zdravstva još jednom su opravdali poverenje građana, jer su, dodaje se, pacijenti u najvećoj opasnosti, često birali da ih leče vojni lekari.

Pravovremenim odgovorom i brzom reakcijom, Vojska Srbije formirala je sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, privremenu bolnicu u beogradskoj Štark areni, kako bi se sačuvali kapaciteti našeg zdravstvenog sistema za one kojima je pomoć najviše potrebna, dodaje se u saopštenju.

Vojnomedicinska akademija je preuzela i lečenje nekovid pacijenata, jer je, kako se navodi, prepoznata važnost da se zbog trenutne borbe protiv kovida-19 ne smeju zanemariti pacijenti koji boluju od drugih bolesti.

Od donošenja te odluke, u trijažnom šatoru VMA od početka je pregledano oko 40.000 pacijenata, u Centru hitne pomoći VMA pružena je pomoć za više od 29.000 ljudi, a preko Hitne pomoći izvršeno je više od 4.000 prijema.

Kako je navedeno, u jeku pandemije, Vojnomedicinski centar "Karaburma" preuređen je i opremljen kako bi radio kao kovid bolnica, kapaciteta 100 ležajeva za pacijente koji su srednje ili teško oboleli od virusa korona.

U krugu VMC "Karaburma" za 12 dana rekonstruisan je postojeći i dograđen deo objekta za novu bolnicu namenjenu pacijentima obolelim od kovida-19 kapaciteta 60 postelja za pacijente sa teškom kliničkom slikom.

Pod budnim okom vojnih lekara i medicinskog osoblja početkom jula otvorena je privremena vojna kovid bolnica u Novom Pazaru kapaciteta 110 kreveta, u kojoj su angažovana 42 pripadnika vojnozdravstvenih ustanova.

Tokom više od 30 dana, u privremenoj bolnici u Novom Pazaru zbrinuto je 174 pacijenta, a o značaju njohovog angažmana u toj bolnici svedoči i činjenica da je u jednom danu maksimalan broj prijema bio 86.

Vojni lekari i medicinski tehničari su u Sjenici formirali trijažno odeljenje na ulazu u kovid bolnicu, dok je sredinom jula vojna bolnica Novi Sad ušla u sistem kovid bolnica i danas radi na zbrinjavanju dela pacijenata sa teritorije AP Vojvodine.

U toj bolnici je zbrinuto 120 kovid pacijenata, a obavljeno je više od 600 ostalih pregleda.

Kako se dodaje, u vojnom zdravstvu epidemija je dočekana spremno zahvaljujući tome što su prethodnih nekoliko godina realizovana značajna ulaganja i uz najsavremeniju medicinsku opremu i brojna poboljšanja po pitanju infrastrukturnih radova, izdvajaju se novi helidrom na VMA, nova sanitetska vozila, otvaranje novih ambulanti u vojnim bolnicama, ali i zapošljavanje neophodnog kadra.

U Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike VMA posle 15 godina od osnivanja, otvorena je nova operaciona sala i renovirane su postojeće prostorije, a prvi put posle 30 godina izvršena je potpuna rekonstrukcija "šok sobe" sa najboljom opremom na tržištu, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se kaže, nastavljeno je sa infrastrukturnim radovima i opremanjem novom medicinskom opremom Vojne bolnice Niš, gde je na Odeljenju za radiologiju izvršena adaptacija prostorija i instalirana nova medicinska oprema, izvršena adaptacija dela operacionog bloka u Odeljenju za hirurške bolesti, renovirane dve hirurške sale, obnovljena i najneophodnija oprema.

Kako bi se što efikasnije izborili sa svim izazovima, zbog pojačanih napora u borbi protiv virusa, u stalni radni odnos u Upravu za vojno zdravstvo primljeno je 95 medicinskog i pomoćnog stručnog osoblja, dok je u prošloj i ovoj godini u ustanove vojnog zdravstva primljeno više od 400 medicinskog i pomoćnog stručnog osoblja.

Tokom vanrednog stanja, u Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd pregledano je 17.195 pacijenata, a u VMC "Slavija" i "Novi Beograd" pregledano je njih 2.411.

U saopštenju se ističe i velika i nesebična medicinska pomoć Kine i stručni saveti kineske delegacije i njihov boravak u Srbiji kada je bilo najteže.

#Administrativni odbor

#koronavirus