AKTUELNO

Dr Kon objasnio roditeljima šta će biti njihova uloga u tom procesu.

Epidemiolog dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za novinare je otkrio da će se u utorak u 9 časova održati sastanak Kriznog štaba oko donošenja konačnih odluka vezanih za novu školsku godinu. A imao je i savet za roditelje.

- Ono što treba roditelji da znaju jeste da samo zdravo dete može da ide u školu, pa će oni neki način biti naši saradnici u svemu ovome, što je i za očekivati. Biće potrebno da dete svakog jutra pogledaju i eventualno mu izmere temperaturu da se ne bi to prepuštalo samim školama. To je jedna stvar. S druge strane, biće potrebno da pomognu i da razgovaraju o tome sa svojim detetom. Smernice za to će se prikazivati i na televiziji u prilozima koje spremamo. Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano kako za nastavnike, tako i za učenike. Neće to biti tako teško kao što na prvi mah izgleda, napraviće se tako da deci bude potpuno jasno - istakao je na konferenciji kriznog štaba doktor Kon.

On ističe da će najmlađi razredi, od prvog do četvrtvog nastavu obavljati u samoj školi, a sve što je do sada odlučeno podložno je promenama.

- Mislim da ćemo pažljivo pristupiti ovome jer postoje negativna iskustva vezana za polazak u škole. Tamo gde se nije baš temeljno razmšiljalo o potrebi održavanja distance, nošenja zaštite i korišćenja dezinfekcionih sredstva gdolazilo je do pojave širenje virusa u školama. Ono što je bitno naglasiti jeste da u tim mlađim uzrastima nemamo uopšte težih slučajeva obolevanja niti postoji visok nivo transmisije. Ta deca i kad obolevaju daleko manje prenose virus. Biće u pripravnosti sve epidemiološke službe i pratiće se situacija zajedno Ministarstvom prosvete - zaključio je.

#Predrag Kon

#koronavirus