AKTUELNO

U danima pandemije nikom nije lako. Ipak, značajno lakše je onima koji su preležali koronu, pogotovu ako ih nije mnogo namučila. Šta dalje, šta smeju, šta opet ne.

Da li rekonvalescenti treba da nose maske?

Nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom u određenim situacijam - poput čekanja u redovima ispred prodavnica, banaka, institucija - obavezno je za sve građane, bez obzira na to da li su preležali koronavirus ili ne.

Epidemiolozi podsećaju da i oni koji su se izlečili od kovida 19 u prvim nedeljama nakon oporavka trebalo bi da nose maske, kako već oslabljeni organizam ne bi izlagali drugim opasnostima.

Da li izlečeni od kovida 19 mogu u posete u crvenu zonu bolnica?

U cilju sprečavanja prenošenja infekcije posete u bolnicama u Srbiji su zabranjene.

Takođe, u crvenu zonu bolnica mogu samo lekari i to sa propisanom opremom.

Bez obzira na to što su pojedini građani oporavili od koronavirusa, ulaz im nije dozvoljen.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Koliko puta izlečeni mogu da doniraju krvnu plazmu?

Donatori krvne plazme mogu biti svi koji su izlečeni od korona virusa starosti između 18 i 60 godina i ako imaju više od 60 kilograma.

Neophodno je da su dva puta testirane i imaju dva negativna nalaza. Nakon 21 dana od drugog negativnog testa mogu ući u proces doniranja.

Sam proces traje od 40 do 60 minuta, a osobe koje su davaoci mogu opet da daju plazmu posle 15 dana.

Prema računici, za godinu dana krva plazma može da se donira 24 puta, ali stručnjaci ponavljaju da to,ipak, zavisi od količine antitela u organizmu.

Koliko dugo su osobe izlečene od koronavirusa mogu da budu prenosioci istog?

Kada se inficirate koronom prosečan period inkubacije je pet do šest dana, maksimalno 14. Ipak, pokazalo se da bolest može trajati i znatno duže, tj. da su pojedini pacijenti bili zarazni i do četiri nedelje.

To zavisi, kažu stručnjaci, od količine virusa u telu ili mogu biti u pitanju ostaci virusa koji daju pozitivan test.

Foto: Pixabay.com

Čega treba da se očuvaju oporavljeni?

Pacijenti koji su ozdravili od kovida 19 ili su u procesu ozdravljenja treba da se čuvaju svih drugih virusa i bakterija. Posebno oni koji su bili na bolničkom lečenju, napominju epidemiolozi.

Potrebno je i da nakon oporavka više odmaraju, imaju dovoljno sna, pravilno se hrane i pridržavaju se svih mera zaštite - nošenja maski, higijene ruku, fizičke distance.

#koronavirus