AKTUELNO

Situacija u bolnicama je sve bolja, pa je tako prethodnih dana više otpusta nego prijema, a i manje je pacijenata kojima treba trijaža, navodi direktor KCS za Pink. Ipak, predviđene mere se moraju poštovati kako cifre ne bi prevagnule na drugu stranu.

Broj obolelih od koronavirusa u Beogradu i Srbiji je u opadanju, a stanje u Kliničkom centru Srbije je bolje, izjavio je za Pink direktor ove ustanove prof. dr Milika Ašanin.

- U maju smo zabeležili značajan pad broja obolelih i hospitalizovanih i gotovo su sve bolnice izašle iz kovid sistema. U drugoj polovini juna počeli smo da registrujemo povećan broj obolelih, i tokom celog jula bilo je jako puno novootkrivenih slučajeva i pregleda u trijažnim centrima. U KCS imali smo u proseku između 250 i 350 pregleda u toku dana, a ako se na to dodaju i pregledi u još tri trijažna centra, bilo ih je oko 500-600 na dan. Od toga je skoro trećina zahtevala hospitalizaciju, a od toga je oko 10 odsto zahtevalo i prijem u intenzivne nege – navodi dr Ašanin.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodaje da su u ovom talasu pomoć uglavnom tražili mlađi ljudi.

- Imali smo po 150-170 slučajeva koji su morali biti hospitalizovani, a s druge strane, teže kliničke slike zahtevale su veću primenu kiseonika i bolesnici su ležali po nekoliko nedelja u bolnicama. Dakle, imali smo veliki broj prijema i manji broj otpusta zbog dužeg zadržavanja u bolnicama, te smo morali da otvaramo nove kapacitete – navodi direktor KCS.

Od pre nedelju dana brojevi su, kako kaže, znatno bolji. Daleko je manje prijema, pa je tako na Infektivnoj klinici u Beogradu u subotu registrovano 77 pregleda, u nedelju 107. U  prethodnim danima je, kako dodaje, dva o tri puta manje pregleda u trijažnim ambulantama nego tokom celog jula. 

- Sav broj briseva koji nam dođu, bivaju i urađeni, a rezultati stižu tokom dana – kaže dr Ašanin. 

Foto: TV Pink Printscreen

Polako gasimo kovid bolnice

S obzirom na to da je broj otpusta veći od broja prijema pacijenta, kovid bolnice počinju da se gase, kaže dr Ašanin.

- Za potrebe prijema kovid obolelih bili smo otvorili Kliniku za dermatovenerologiju u KCS i imali su i po 70 pacijenata, a na današnji dan imaju 16 pacijenata. Računam da će u toku naredne dve nedelje i ovi pacijenti biti otpušteni, te da će se Klinika vratiti u normalno funkcionisanje - kaže dr Ašanin.

S obzirom na tok situacije, kako kaže, očekuje da se isto desi sa Klinikom za reumatologiju i Ortopediju na Banjici.

- Polako se vraćamo ka normalizaciji, ali se plašim da svaka optimistična reč može da navede ljude da se previše opuste - kaže dr Ašanin.

Foto: Tanjug/Dragan Karadarević

Virus iznenadio i lekare

Kaže da je ponašanje koronavirusa iznenađenje i za lekare, te da niko nije mogao da pretpostavi da ćemo se sa njim boriti i u letnjim mesecima.

- Ko je mogao da u martu i aprilu pretpostavi da ćemo imati veliki broj obolelih u julu ili avgustu? Očekivali smo da virus nestane – kaže Ašanin.

#Milika Ašanin

#Novo jutro