AKTUELNO

Kriza izazvana korona virusom podstakla je mnoge da iskoriste priliku i naprave biznis od onoga što će još dugo biti neophodno - zaštitne maske, pa njihova ponuda cveta, od prodavnica, muzeja, knjižara, društvenih mreža Instagram i Facebook.

Šivene maske, sa različitim motivima, veličinama, na vezivanje, sa učkurima koji se podešavaju po dužini, jednobojne, svilene, sa šljokicama, logoima kompanija i štampom po izboru, ovih dana su posebno tražena roba.

Trenutno je, zbog početka školske godine, najveća jagma za dečjim maskama koje se nude u paketu od 5 komada, a za jedan takav komplet u proseku košta 1200 dinara.

Cene pojedinačnih se kreću od 200 do 500 dinara, u zavisnosti od materijala, kroja, broja slojeva, a ima i onih koje se dobijaju uz zamenjivi filter. Zato su čak i oni koji umeju sami da ih naprave odustali od toga i opredeljuju se za naručivanje online.

Prema ocenama stručnjaka, ovakve maske koje se peru, ipak, se ne smatraju dovoljnom zaštitom od virusa, ali mogu da se koriste na otvorenom i prostorijama u kojima je manji broj ljudi.

Takođe, mnogima služe kao opomena da ne dodiruju lice i zbog svega toga su ovog leta postale nezaobilazan modni detalj.

#koronavirus

#maske