AKTUELNO

Trogodišnja devojčica iz Vranja koja se zarazila kovidom 19, a bolovala je i od leukemije, preminula je u subotu, 15. avgusta.

- Dete je bilo pozitivno na virus, a primljeno je u teškom opštem stanju. Najpre je bila na neinvazivnoj ventilaciji, a zatim je stavljena na respirator. Ceo tim lekara je bio uz nju, a Klinički centar je prvi put nabavio plazmu sa antitelima za njeno lečenje. Nažalost, nismo stigli da primenimo i tu vrstu terapije, jer je dete preminulo – kazala je Anđelka Slavković, direktorka Klinike za dečiju hirurgiju KC Niš, koja obavlja i dužnost koordinatorke Dečije kovid bolnice.

Prema rečima Gordane Kostić, načelnice odeljenja hematoonkologije Klinike za dečje interne bolesti u ovom slučaju je osnovna bolest doprinela fatalnom ishodu.

- Pacijentkinja je bila u trećoj fazi remisije, izlazila je iz bolničkog lečenja, ali je zbog osnovne bolesti bila osetljivija na infekcije. Ona je 5. avgusta primila lek u dnevnoj bolnici i otišla kući. Vratila se 11. avgusta, teško je disala, pa je primljena na lečenje. Uz nju je sve vreme bio lekar intenzivista sa Klinike za hematoonkologiju, učinili smo sve što smo mogli, ali je dete preminulo. Ta vrsta bolesti i citostatsko lečenje učinili su je podložnijom na kovid 19 – objasnila je ona.

Gordana Kostić je naglasila da se u dečjoj bolnici primenjuju rigorozne mere kontrole i pacijenata i osoblja.

- Ponosni smo što kod nas nije bilo zaraženih na klinici. Međutim, ovo dete je pušteno kući jer nije bilo potrebe za bolničkim lečenjem, a vratilo se sa koronom – objasnila je Kostić.

#Vranje

#devojčica

#koronavirus

#leukemija

#preminula