AKTUELNO

Povećava se broj zaraženih u razvijenim zemljama i ulazimo u period kada se očekuje da će epidemija ponovo da ojača i na taj način se i pripremamo, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, rukovodilac Klinike za anesteziologiju i reanimaciju prof. Predrag Stevanović.

Dr Stevanović je istakao da je na mehaničkoj ventilaciji u kovid bolnici KBC Dragiša Mišović trenutno osam pacijenata, da je šestoro intubirano i da su na invazivnoj meničkoj ventilaciji i dodaje da je to manji broj nego što su navikli u poslednjih šest meseci.

On je rekao da je na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi 60 do 80 kovid pacijenata, jer se svakodnevno neki otpuštaju, a drugi primaju. 

"Situacija se dosta smirila, ali epidemija nije prestala. Povećava se broj zaraženih u razvijenim zemljama i ulazimo u period kada se očekuje da da će epidemija ponovo da ojača i na taj način se i pripremamo", rekao je dr Stevanović. 

Kako kaže, stišavanje epidemije je prilika da se zdravstveni radnici odmore od neverovatnog tempa koji su imali poslednjih šest meseci, i dodaje da za 35 godina rada u zdravstvu nije imao teži period. 

Foto: TV Pink Printscreen

"Ovo je rad sa tako teškim pacijentima koji čak ne mogu ni svi zdravstveni radnici da razumeju", rekao je dr Stevanović i dodao da se o virusu dosta saznalo u prethodnom periodu, ali da i dalje kaskamo za njim i da postoje brojne nepoznanice.

Kaže da je u prvom talasu u Mišoviću lečeno 660 odraslih pacijenata, a da je oko 350 bilo u jedinici intenzivnog lečenja. Takođe, dodaje da je u drugom naletu, koji je trajao mesec dana kraće, bilo je oko 950 pacijenata, a od toga 667 u intenzivnoj nezi. 

"Problem u lečenju takvih pacijenata je mogućnost da odgovorite sa brojem lekara i sestara. To nije problem samo Srbije, već celog sveta. Niko nije mogao u tome da se pripremi", naglasio je on.

Povratak srpskih turista sa letovanja, kako kaže, može biti opasnost da se poveća broj zaraženih pacijenata. 

"Poseban izazov pred kliničarima je predstojeći period gde će doći do mešanja više virusa", ističe dr Stevanović. 

Stevanović kaže već imaju puno pacijenata u kovid centrima koji nemaju potvrđen pozitivan PCR test, ali imaju kliničku sliku koja ukazuje na to, imaju kliničke nalaze, rendgentske nalaze. 

"Postavlja se pitanje kako ti pacijenti da se leče. Ako ga dislocirate u nekovid sistem možete tamo da napravite problem, jer je poznato da test nije 100 odsto senzitivan.To su ozbiljni izazovi svakodnevnog posla i sa njima se borimo". naveo je on.

#KBC Dragiša Mišović

#Predrag Stevanović