AKTUELNO

U školama Srbije 17 zaraženih, od čega čak 12 u Beogradu, ali se još ne ide na onlajn nastavu. Ako broj zaraženih bude nekoliko stotina dnevno i ako se opet napune bolnice, stavlja se katanac na škole.

U školama u Srbiji do juče je registrovano 17 zaraženih koronom, a registrovani su i slučajevi sprečavanja ulaska dece u školu kod kojih je konstatovano da imaju kovid 19.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je juče da još nije određen tačan broj dece koja treba da se zaraze da bi škole bila zatvorena, ali ako se na nekoj teritoriji pogorša opšta situacija, nastava će preći na onlajn. Zatvaranja škola, kako Kurir nezvanično saznaje, biće ako nam se ponovi situacija iz jula, kada smo imali nekoliko stotina zaraženih dnevno i prepune bolnice.

- U Beogradu imamo osam pozitivnih đaka, pet u samoj školi i tri koja nisu išla u školu. Imamo jednog pratioca, nastavnike, zaposlene škole, tako da ih je u Beogradu ukupno 12. U Kragujevcu tri i još dva u ostatku Srbije, te u čitavoj Srbiji ima 17 slučajeva - kazao je Kon i dodao da je zbog broja dece koja prisustvuju nastavi sistem obrazovanja trenutno najveći epidemiološki rizik i da je predložio 10 dana samoizolacije za decu koja se vraćaju iz inostranstva.

- Za sada nije određeno koliko dece treba da se zarazi da bi se pojedinačna škola zatvorila, za sada je sve u redu - kazao je Kon i istakao da je upravo to pitanje postavio sebi kao izazov.

Podsetio je da mnoge države obustavljaju nastavu kada imaju 30 odsto zaraženih, što kod nas ne važi, već se računa da svi oboleli ne dolaze u školu.

- To sada govorimo i za kovid, čim neko ima bilo kakve blage simptome, ostaje se kod kuće. Pominjao sam i manji procenat, jer se radi o ozbiljnijoj bolesti, ali za sada je ovo, kako se drži pod kontrolom, u redu... Pratićemo opštu situaciju. Ako se na nekoj teritoriji opšta situacija pogoršava, što obezbeđuje da virus uđe u škole, tada će se preduzeti mere da svi pređu na onlajn - objasnio je Kon.

V. d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" doc. dr Verica Jovanović rekla je za Kurir da imamo stabilnu situaciju u školama zahvaljujući epidemiološkoj situaciji u celoj zemlji.

- Odluku o tome kada se škole zatvaraju i prelaze na onlajn nastavu doneće svaka škola u zavisnosti od razmatranja svih brojeva, odnosno broja dece koji bude bio s potvrđenim kovidom 19. Ima puno mogućnosti za dodatnu analizu, ukoliko je troje dece zaraženo u jednoj školi, škola se ne zatvara jer ta deca uopšte ne moraju biti u istim grupama prilikom pohađanja nastave - navela je Jovanovićeva.

Najvažnije je, dodala je, da li su deca nosila maske ili ne, da li su dolazila u školu sa simptomima bolesti, jer u tim momentima su deca prenosioci virusa. - Bitno je i da li su mere zaštite primenjene, sa kim su deca bila u kontaktu - podvukla je direktorka "Batuta" i podsetila da deca donose virus iz svog okruženja van škole, te da to nisu slučajevi nastanka bolesti u samoj školi i grupi tokom pohađanja nastave.

- U situaciji kada imamo 70-80 zaraženih dnevno i sporadične slučajeve u školama, o zatvaranju škola nema govora. Međutim, ako brojke počnu da skaču preko 200 slučajeva dnevno ili čak 300, 400, kao u julu, i ako počnu da se pune kovid ambulante i bolnice, škole neće raditi. Iako je sada situacija stabilna, svi strahuju od jeseni. Respiratorne infekcije su već počele, a očekuje se dolazak gripa i sudar s koronom. Zato se i gleda da se maksimalno razvuče ovaj povoljni period i stalno insistira na poštovanju mera - navodi naš izvor. On dodaje da srpski stručnjaci prate i kako to ostali rade.

- U Nemačkoj imate znatan broj zaražene dece, ali škole još ne zatvaraju. Interes je da deca što duže idu na nastavu jer je to bolje za njih nego onlajn rad. Kod nas su već snimljeni časovi za onlajn nastavu gotovo do kraja prvog polugodišta - navodi naš izvor.

#koronavirus

#zatvaranje

#škole