AKTUELNO

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević poručila je danas, uoči sednice Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja samoizolacije za turiste koji se vraćaju iz Crne Gore i Hrvatske, da je ključno da svaki građanin preuzme odgovornost, pokaže disciplinu i maksimalno smanji individualni rizik zaraze koronavirusom.

"Ključno je da svi građani moraju da uzmu stvar u svoje ruke, da maksimalno smanjimo individualni rizik da se zarazimo, da razmotrimo situaciju ako želimo da sa porodicom putujemo van zemlje. Ne smemo da budemo sebični, moramo da razmišljamo koliko je veliki rizik da unesemo infekciju i da se ona dalje širi", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da građani, bez ozbira na sve zakonske i kaznene odredbe, moraju biti disciplinovani.

Upitana ko će kontrolisati samoizolaciju ukoliko ta mera bude uvedena, kaže da postoje državni organi, sanitarne inspekcije, policija, te podseća da takvo iskustvo imamo od ranije.

"Svi moraju sami da povedu računa, a država će uraditi sve da smanji rizik od povećanja obima lokalne transmisije", navela je ona.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ističe da od druge polovine avgusta postoji silazan trend pozitivnih slučajeva kovida u Srbiji, ali da postoje i oscilacije, koje ukazuju da se epidemiloška situacija može brzo promeniti.

Navodi i da su 23 zemlje tokom prošle nedelje zabeležile rekordan porast slučajeva korona virusa od početka epidemije, da su među njima sve zemlje u okruženju, što pokazuje da se nalazimo u podneblju sa velikim brojem žaraišta i da se virusna infekcija može uneti sa novim importovanim slučajevima.

Na konstataciju da postoji blagi porast obolelih poslednjih dana, Kisić Tepavčević navodi da naročito zabrinjava povećanje procenta pozitivnosti svih obolelih.

"Apsolutno ne smemo i ne možemo se opuštati, mora da postoji maksimalni stepen predostrožnosti i da svi uradimo sve da smanjimo prenošenje širenja virusa", navela je ona.

#Darija Kisić Tepavčević

#koronavirus

#krizni štab