AKTUELNO

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, govoreći o epidemiji u Srbiji kaže da su varijacije broja zaraženih na dnevnom nivou vezane i za to što vikendom ređe idemo kod lekara.

Epidemiolog Kon kaže da je virus sa nama i da je to činjenica, jer stalno imamo nove slučajeve.

- To nas opominje da će virus odmah naći prostor za prenošenje jer ima vrlo visok potencijal. Zato toliko i priča o svemu tome. Naše je da prepoznajemo te rizike. Kao sada naše građane koji će se vraćati - rekao je Kon u emisiji "Pravac" autora i voditelja Ksenije Vučić.

Dr Kon navodi da je mnogo opcija bilo u opticaju i dodaje da je nađen model koji će uspeti da pokrije najveći broj onih koji se vraćaju, u smislu da pomogne.

Foto: TV Pink Printscreen

-To je nešto što je najblaže moguće, a ipak obaveza svakog povratnika. Znači, njegova je obaveza samo da se prijavi zdravstvenom sistemu i to će se omogućiti elektronski - kazao je Kon.

Upitan da prokomentariše ko će kontrolisati da li će se povratnici javiti u kovid ambulantu u roku od 24 sata i njegovu izjavu da je apsolutna kontrola toga moguća samo u vanednom stanju Kon je rekao:

Postoji stvarni podatak da se 41.000 naših građana vratila samo iz Crne Gore. Prema tome, procena je da će 50.000 nedeljno biti ulaz do oktobra, onda će polako popuštati. Ako uzmete 50.000, svakom od njih treba 10 dana nadzora, to znači da imate 500.000 nadzornih dana. Na to sam mislio.

Kon ističe da je sa kapicitetom koji mi imamo, mreže instituta i zavoda i sa kapacitetom inspekcije koji imamo, nemoguće uraditi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Isto je nemoguće očekivati da svi budu testirani zato što bi to potpuno zapušilo laboratorije i sprečilo ono što je daleko značajnije, da se cirkulacija virusa otkriva na vreme - pojasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, nadzor podrazumeva da je jedina obaveza onoga koji se vrati da se elektronski prijavi jednom sistemu.

#COVID-19

#Epidemija

#Predrag Kon

#Srbija

#koronavirus