AKTUELNO

Šef Evropskog regionalnog biroa Svetske zdravstvene organizacije Hans Kluge zahvalio je dobrovoljcima koji su učestvovali u testiranjima ruske vakcine protiv Kovid-19 „Sputnjik V“ i izrazio uverenost da će treća faza testiranja biti pozitivna.

„Rusija je počela treću fazu testiranja ove vakcine, kada se bezbednost i efikasnost vakcine testira na vrlo velikoj grupi ljudi. Želeo bih da zahvalim svim dobrovoljcima koji učestvuju u testiranjima ove vakacine u trećoj fazi“, rekao je novinarima Kluge na kraju sastanka sa rukovodstvom Službe za fotosanitarni nadzor „Rospotrebnadzora“.

On je dodao da postoji sporazum između SZO i Ministarstva zdravlja Rusije po kojem će organizacija pažljivo proučiti istraživanja treće faze, kada oni budu dobijeni.

„Međutim, ja sam apsolutno siguran da će ti rezultati biti pozitivni, pošto sarađujem sa Rusijom mnogo godina i znam da da Rusija ima veoma bogatu istoriju u izradi vakcina, njenoj proizvodnji, imunizaciji“, zaključio je Kluge.

Podsetimo, prva vakcina protiv korona virusa je registrovana u Rusiji u avgustu, tokom juna i jula je ispitana na dobrovoljcima, tokom prošle nedelje je puštena prva partija vakcine u civilni promet.

Ranije je zamenica gradonačelnika Moskve Anastasija Rakova saopštila da je 9. septembra počela dobrovoljna vakcinacija od virusa korone u ruskoj prestonici u okviru postregistracione (treće) faze testiranja ruske vakcine.

#Rusija

#koronavirus