AKTUELNO

Nakon što se najzad izborio sa leukemijom, Britanac Majkl Elison (66) proveo je sedam nedelja u Kraljevskoj bolnici u Liverpulu, gde se lečio od kovida-19 i gde je, povrh svega, otkriveno je da ima i zavezana creva.

Otac šestoro dece i “najbolesniji pacijent koji je preživeo kovid”, preživeo je iako je porodici rečeno da se spreme za najgore i sada je ispričao svoje iskustvo.

Elison je morao da napusti posao zidara pošto je otkriveno da ima leukemiju. Išao je na hemoterapiju i posle dve i po godine je ušao u remisiju, ali je onda oboleo od kovida-19. Pošto je prošao hemoterapiju, simptomi, međutim, nisu bili prepoznatljivi.

Tek kada nije mogao da ustane zbog visoke temperature i kašlja, supruga Suzan (66) pozvala je hitnu pomoć.

Primljen je u Kraljevsku bolnicu u Liverpulu, da bi nekoliko sati kasnije porodici rekli da su mu šanse veoma male. A onda je, dok je još bio u bolnici, otkriveno da ima zavezana creva - morali su hitno da ga operišu. Lekari su procenili da su izgledi da preživi operaciju oko 50 odsto.

Porodica je izgubila svaku nadu da će se izvući, ali je on dokazao suprotno.

- Ovo je bilo kao vožnja rolerkosterom - rekao je nasmejani Majkl za “Liverpul eho”. U bolnici sam gledao kako umiru oko mene, navukli bi zavesu oko njih i to je bilo to. Bilo mi je teško da prihvatim činjenicu da su na moj krevet stavili natpis “ne priključivati na respirator”, iako imam tek 65 godina - kaže on.

Na sreću, oporavio se. Nada se da će brzo vratiti izgubljene kilograme i da će mu fizioterapija pomoći da ojača, kako bi mu zatvorili stomu na stomaku.

#koronavirus

#lečenje