AKTUELNO

Naučnici su koristili superračunar Fugaku kako bi izradili modele širenja i putanje čestica nalik virusu od zaraženih osoba u različitim uslovima.

Japanski superkompjuter nedavno je pokazao šta ima najveći uticaj na širenje čestica virusa, a to je ono čemu svi najviše izloženi u sezoni grejanja. Naime, ključna je vlažnost vazduha, pri čemu je najveći rizik suv vazduh u zatvorenom prostoru u zimskim mesecima, piše "Reuters".

Upotreba regulatora vlažnosti vazduha može da bude od pomoći u trenutku kada se prostorije ređe provetravaju, zaključak je studije koju su sproveli japanski Univerzitet Kobe i naučni centar Riken.

Foto: Tanjug AP/Mark Schiefelbein

Naučnici su koristili superračunar Fugaku kako bi izradili modele širenja i putanje čestica nalik virusu od zaraženih osoba u različitim uslovima.

Ispostavilo je da je vlažnost vazduha ispod 30 odsto rezultirala duplo većom količinom aerosola u vazduhu u poređenju sa prostorom gde je vlažnost iznad 60 odsto. Studija je pokazala i da viziri nisu efikasni jednako kao maske u sprečavanju širenja virusa aerosolima.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Takođe, utvrđeno je da je rizik od zaraze u restoranu veći ako sedite pored zaražene osobe, a ne preko puta. Dali su i savet da ljudi koji primera radi pevaju u horu treba da to rade što dalje jedni od drugih.

Superračunar Fukaku se i ranije koristio kako bi se otkrili detalji o širenju zaraze u vozu, kancelarijama i školskim učionicama. Rezultati su pokazali da otvoreni prozori u javnom prevozu povećavaju provetravanje dva do tri puta, što značajno smanjuje koncentraciju štetnih mikroba.

#Japan

#Kompjuter

#koronavirus