AKTUELNO

Situacija u Srbiji je veoma ozbiljna i do kraja nedelje očekuje se rast broja novozaraženih virisom korona, rekao je za Novo jutro TV PINK državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je rekao da mere treba pooštriti, ali da se ne razmišlja o njihovom drastičnom pooštravanju. Naveo je da se kovid bolnice ne mogu otvarati u nedogled, kao i da ima pacijenata koji boluju i od drugih bolesti. 

Đerlek je rekao da u Beogradu ima šest kovid bolnica, plus privremena bolnica u Areni i da se sve brzo pune. 

"Ne posedujemo čarodni štapić da možemo brzo da rešimo sve, ali nećemo se predati. Moramo da shvatimo da se borimo protiv opake bolesti, da se disciplinujemo i odradimo ono što se očekuje od nas", rekao je Đerlek. 

Kako kaže, ne sme se politizovati epidemija i poručuje opoziciji da ovo nije borba za izbore već za život u Srbiji. 

"Mi u javnom prevozu imamo danas mnogo verbalnog nasilja, zašto nosite i zašto ne nosite masku. Moramo upozoriti opoziciju da ovo nije borba za izbore već za život u Srbiji", rekao je on. 

Navodi da ohrabruje izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom će biti pooštrena kaznena politika jer je to, smatra, jedini način da se bahata grupa pojedinaca koji uporno krše mere dovedu u red.

Foto: TV Pink Printscreen

 "Nećemo dozvoliti da se zdravstveni sistem uruši", rekao je Đerlek i dodao da su maske, distanca, izbegavanje okupljanja trenutno jedini vid zaštite od virusa. 

Kako kaže, očekuje da će do kraja godine određena količina vakcine protiv virusa korona stići u Srbiju, a da će ozbiljniji kontigent od 350.000 doza stići do kraja marta. 

"Biće vakcinisani prvo zdravstveni radnici, vojska, policija, hronični bolesnici. I naredne 2021. godine se moramo boriti protiv korone", naveo je on. 

Zdravstveni radnici dobiće i jednokratnu podršku države od 10.000 dinara, a Đerlek kaže da je na taj način država pokazala poštovanje prema zdravstvenim radnicima. 

"Nije tih 10.000 dinara nešto što će rešiti problem svima, već je bitno da neko pokaže pažnju, jer su oni na prvoj liniji fronta, rizikuju svoj život, ali i živote porodica", rekao je Đerlek. 

Anesteziolog prof. dr Radmilo Janković rekao je, komentarišući lečenje najtežih pacijenata rekao da kovid - 19 nije samo upala pluća, već da je to multi organsko oboljenje, i oni koji razviju najtežu kliničku sliku, dodaje, razviće i sulifcijenciju bubrega kao i mnoge druge stvari.

Foto: TV Pink Printscreen

"Narod je već umoran, životi su im se promenili, i imamo delimično razumevanje za sve to. Međutim, ne smemo da nipodaštavamo one koji se bore i rade i u kovid bolnicama i u jedinicama intenzivne nege", rekao je dr Janković i dodao da je njihov rizik i angažovanje za svako poštovanje.

Kako kaže, najteže je zdravstvenim radnicima, jer, dodaje, oni rizikuju i svoje zdravlje i svoje živote, kao i da infekciju odnesu kuća.

"Danas imamo novi sastanak, primaćemo pacijente iz čitave Srbije, imamo veliki broj pacijenata i sa Kosova. Ono što činimo je maksimum, i trenutno jedinu pomoć vidim da nam i samo stanovništvo pomogne", rekao je dr Janković i dodaje da je trenutno oko 10 posto pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

#Mirsad Ðerlek

#koronavirus