AKTUELNO

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković istakla je da je juče bio najteži dan i u prijemno-trijažnim ambulantama i da je bilo oko 300 pregleda.

- Neki standard je 120 pregleda, trebalo je zbrinuti sve te pacijente koji su imali pozitivan PCR, a trebalo je zbrinuti i pacijente koji imaju izražene tegobe, nemaju još uvek pozitivan test, a došli su na pregled - rekla je Zdravković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako naglašava, situacija je vrlo teška, ali još uvek pod kontrolom.

- Mi još uvek imamo na teritoriji cele Srbije mesta da hospitalizujemo svakoga ko je za hospitalno lečenje, ali ti kapaciteti svakim danom sve manji i manji - dodala je ona.

Ističe da Beograd ne može da leči samo pacijente sa koronom i da drugi pacijenti imaju pravo da se leče.

- Ono što je bitno je to da treba da imamo odvojene bolnice, da ne bi bilo mešanja. Pacijenti će se slati tamo gde bude bilo mesta - objasnila je Zdravković i dodala je da pacijenti ne treba da se brinu zbog toga, jer su svi lekari iste škole završili i da je protokol svuda isti.

Zdravković kaže da je u KBC Bežanijska kosa u ovom trenutku 10 intubiranih pacijenata, te da je na intenzivnoj nezi 12 procenata od ukupnog broja svih pacijenata i da su to najteži pacijenti.

- Tu ne leže samo pacijenti koji su već na respiratoru, već i oni koji imaju otkazivanje dva organska sistema. Tu je korona vitalno napala dva organska sistema - objasnila je Zdravković

Kako kaže, korona je virus koji napada ćeliju unutrašnje strane svakog krvog suda, pa i kapilara.

- Nama korona kada uđe u telo ušla je u sve organe, a koji organ će da "trokira" da pokaže zavisi od neke genske predispozicije i od prethodnog obolevanja - kaže ona.

Dodaje i da je bol u kičmi karakterističan simptom za koronu, ali da ne znači da svako ko ima bol u kičmi ima ovaj virus.

- Svi koji su imali koronu sećaju se kakve su bolove u leđima imali - rekla je doktorka.

Načelnik Vojno-medicinske akademije Miroslav Vukosavljević naglasio je da svi treba da dođu na vreme na preglede, i da ne dolaze mnogo pre zakazanog termina, jer se tada otežava ulaz u polikliniku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dođite na zakazano vreme poliklinike - istakao je Vukosavljević i dodao da se tu odradi oko 1.200 pregleda dnevno.

#Marija Zdravković

#Miroslav Vukosavljević