AKTUELNO

Nemačka biotehnološka kompanije "KjurVak" saopštila je da se njena vakcina protiv korona virusa može bezbedno čuvati do tri meseca u običnom frižideru, što bi verovatno pomoglo da se zaobiđe velika logistička prepreka kada je u pitanju distribucija, prenosi Foks Njuz.

U saopštenju za štampu objavljenom danas, kompanija je navela da njen lek kandidat za vakcinu na bazi mRNK, CVnCoV, ostao stabilan i u okviru definisanih specifikacija najmanje tri meseca kada se čuvao na pet stepeni Celzijusa i do 24 sata kao vakcina spremna za upotrebu kada se čuva na sobnoj temperaturi.

"Transport i skladištenje vakcina koje zahtevaju postavljanje ultra niskih temperatura kako bi one bile stabilne, bila je tema intenzivnih rasprava i zabrinutosti u pogledu izvodljivosti, dodatnih troškova i rasipanja", kaže doktor Florijan fon der Mulbe iz kompanije "KjurVak" u saopstenju za novine.

On je dodao da je kompanija "veoma ohrabrena vanrednom stabilnošću našeg kandidata za vakcinu protiv kovid-19" kada se skladišti u standardnom frižideru, kao i sa primenom na sobnoj temperaturi.

"Ova kompatibilnost potencijalno omogućava i decentralizovano skladištenje i može da značajno olakša napore za vakcinaciju velikih razmera tokom trenutne pandemije“, dodao je Fon der Mulbe.

#Nemačka

#koronavirus