AKTUELNO

Većina ljudi je do danas prihvatila meru nošenja zaštitne maske radi prevencije širenja korona virusa, pa ste verovatno primetili i one koji na licu nose dve maske.

Hoće li vas dve maske bolje štititi?

Zavisi.

Ako nosite N95 maske ili one prave hirurške, stavljanje dodatnog sloja verovatno neće puno učiniti po pitanju zaštite. Te maske su napravljene od jako gustih materijala upravo kako bi sprečile prodiranje virusa kroz njih, pa im verovatno nije potrebna dodatna pomoć.

Ipak, ako koristite isključivo platnene maske, ona dodatna bi zaista mogla da "zarobi" više čestica virusa koji se nalaze u dahu i tako omogući još bolju zaštitu za sve koji se nalaze u vašoj blizini.

Nedavna istraživanja, sprovedena baš na ovu temu, ukazala su na to da nošenje duple maske deluje bolje od samo jednog sloja materijala.

Da li to znači da će dodatna maska nuditi još bolju zaštitu?

Nažalost, o tome ne postoje konkretni dokazi, ali dok se oni ne pojave, verovatno je bolje nositi dve maske, posebno ako se često nalazite u visokorizičnim situacijama.

Foto: Unsplash.com

Sad kad znate i ovo, zapamtite da dupla maska ne znači da ne morate da poštujete druge mere, poput čestog pranja ruku i distanciranja. Takođe, bez obzira koliko maski nosite, pobrinite se da prekrivaju sva važna mesta jer će bilo kakve "rupe" samo omogućiti virusu da se širi po vazduhu.

I zapamtite da je najbolja maska ona koja se nosi stalno, a ako vam je neudobno da nosite dve maske i stalno ih zbog toga skidate, nosite samo jednu ali pravilno.

OSOBE KOJE NOSE PLATNENU MASKU ZA LICE TREBA STROGO DA SE PRIDRŽAVAJU SLEDEĆIH PRAVILA:

1. Maske moraju da se koriste samo u lične svrhe.

2. Nepohodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mera.

3. Čak i tokom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.

4. Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvek unutrašnja strana maske.

5. Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smeju da se dele s drugima.

6. Pre prve upotrebe, poželjno je prvo oprati masku ili je barem ispeglati.

7. Pre i nakon stavljanja maske, potrebno je temeljno oprati ruke sapunom.

8. Maska treba da pokrije usta, nos i deo lica, a na ivici mora što prisnije da prijanja, kako bi se što je više moguće smanjio protok vazduha izvan maske.

9. Kod prve upotrebe trebalo bi proveriti da li maska propušta dovoljno vazduha kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.

10. Navlaženu masku potrebno je skinuti i zameniti novom, suvom.

11. Na spoljašnjoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se sprečila kontaminacija ruku, treba izbegavati dodirivanje spoljašnje strane maske.

12. Nakon skidanja masku treba odložiti u kesicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se sprečila pojava plesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.

13. Maske bi nakon jednog nošenja trebalo u idealnim uslovima oprati na 95 stepeni, a najmanje na 60 i dobro ih osušiti.

14. Ako postoje uputstva proizvođača, obvezno ih se i u potpunosti treba pridržavati.

#koronavirus

#maske