AKTUELNO

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i članica Kriznog štaba, rekla je da se povećava broj i učestalost pregleda i da veći procenat ljudi zahteva bolničku pomoć.

- Ono što je veoma nepovoljno jeste da svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika. To dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, gde pored potrebnog kreveta u intenzivnoj ili poluintenzivnoj nezi, za sve te terapijske procedure se zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra - navodi Jovanovićeva.

Samo tokom noći, prema podacima koji stižu kontinuirano, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, bilo je oko 90 pregleda.

- Više od 50 pacijenata je tokom noći dobilo pomoć od strane službe hitne pomoći. Pacijenti se prevoze tamo gde su bolnički kapaciteti dostupni - napominje direktorka "Batuta".

Upitana kada bi nove mere mogle da daju rezultate, objašnjava da je iskustvo pokazalo da mere ne mogu za jedan dan dati rezultat.

- Mi ćemo izaći iz ovoga. Svako će od nas dati doprinos. Borba je takva da svako može svojim ponašanjem da doprinese - poručuje Jovanovićeva.

Ponovo apeluje na primenu ličnih zaštitnih mera.

- To je ono što svako od nas može da učini - navodi Jovanovićeva.

Kada je reč o vakcini, direktorka "Batuta" kaže da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena.

- Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina - navodi Jovanovićeva.

Ističe da su u toku opsežne pripreme i da se nadležni spremaju kao da će vakcina sutra biti dostupna.

#Verica Jovanović