AKTUELNO

KBC "Dragiša Mišović" je bolnica koja od marta nije izašla iz kovid sistema i tamo leže najteži pacijenti.

Osoblje nije imalo odmora od marta, a anesteziolog dr Katarina Oketić, koja radi u crvenoj zoni, kaže da mnogi govore da je sada tri puta teže jer su tri puta umorniji.

Oketić je rekla da je trenutno u bolnici 346 pacijenata, od toga 79 pacijenata u jedinicama intenzivne nege, 50 na mehaničkoj ventilaciji, 31 je na neinvazivnoj ventilaciji i 19 je intubirano.

Kako kaže, u ovom trećem talasu je obavljeno oko 1.217 prijema.

- I naša pedijatrija je kovid bolnica, sada je na odeljenju oko 22 dece, od toga 17 majki pratilja. To su ti mlađi pacijenti - rekla je Oketić za TV Pink.

Dr Oketić je rekla da su imali teške pacijente koji su imali po 20 i nešto godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nisu sada ništa teže kliničke slike nego pre, to su iste kliničke slike - istakla je ona i dodala da bolest ne bira starosnu strukturu.

Oketić je navela da postoji više faktora koji utiču na to kako će pacijent da prođe kroz bolest.

- I vreme na koje se javi u bolnicu, od prve instance, kovid ambulante. Moj zaključak je da su sada pacijenti poprilično kasno dolazili što je uvećalo broj teških kliničkih slika - rekla je dr Oketić i dodala da u KBC "Dragiša Mišović" primaju pacijenti koji imaju teške kliničke slike.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je rekla da se najteži pacijenti u ovom trenutku primaju kod njih.

- Mi smo se brzo napunili i u prvom talasu, od roku od dan ili dva, tako je i sada. Sada je tri puta teže jer smo mi tri puta umorniji. Mi smo preko 200 dana u ovoj priči, mi u bolnici nismo odmarali od marta meseca - kazala je Oketić.

Ona je na kraju apelovala na sve građane da budu malo samokritičniji, samosvesniji na taj način, kako je rekla, pomoći će sebi ali i njima.

#Epidemija

#KBC Dragiša Mišović

#Katarina Oketić

#Pacijent

#koronavirus