AKTUELNO

Direktor KC Srbije profesor dr Milika Ašanin govoreći o epidemiji koronavirusa u Srbiji kaže da je situacija u našoj zemlji teška, jako nestabilna i vrlo nepovoljna.

Dr Ašanin je za Novo jutro TV Pink rekao da se i pored teške situacija zdravstveni sistem dosta uspešno bori.

- Na dnevnom nivou u kovid ambulantama ovih dana javlja se sa simptomima respiratornih infekcija i sa povišenom temperaturom oko 6.000 pacijenata. To je više nego prethodnih nedelja - ocenio je Ašanin.

Kako kaže, taj trend povećanja broja zaraženih koji dolaze sa sumnjom na korona infekciju u naše kovid ambulante je oko 60 odsto.

- Iz tog dosta velikog broja sumnjivih pacijenata regrutuje se i dosta veliki broj koji dolazi u prijemno trijažne centre, gde se dalje tretiraju i iz tako velkog broja ima dosta kandidata za bolničko lečenje, negde oko 15 do 20 odsto - naveo je Ašanin.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Ašanin je apelovao na sve građane da sa simptomima, tegobama ne idu na posao nego da se obrate našim kovid ambulantama.

On je govoreći o novoj bolnici u Batajnici rekao da svi u zdravstvenom sistemu shvataju koliko znači novi bolnički kapaciteti.

- Mi sa tom bolnicom dobijamo izuzetne bolničke kapacitete. Naravno, u ovom momentu ćemo je iskoristiti u svrhu lečenja bolesnika sa kovid infekcijama, ali će i to proći, a Beogradu ostaju ogromni bolnički kapaciteti koji će naći svoju svrhu i svoj smisao - kazao je Ašanin.

Kako kaže, otvaranje nove bolnice predviđeno je za 2. decembar.

#COVID-19

#Epidemija

#Milika Ašanin

#koronavirus