AKTUELNO

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković rekao je danas da se epidemiološka situacija na jugu Srbije pogoršava u odnosu na prethodne dana, kao i da je vreme za restriktivnije mere, "ukoliko ne želimo da uđemo u još veći problem".

Foto: TV Pink Printscreen

- Situacija se pogoršava u odnosu na pretgodne dana. Mi se za sada dobro držimo, sve bolnice na jugu Srbije su postale kovd bolnice. Trenutno smo na gornjoj granici kada su kapaciteti u pitanju, ovde su jako teški pacijeni. Prilično je dramatično, jako su teške kliničke slike pacijenata, svi zahtevaju intenzivnu potporu. Otvorili smo intezivne nege u Leskovcu, Kruševcu, Paraćinu - rekao je dr Janković za "Kurir".

"Sveti Nikola je jako blizu"


Istakao je da su apeli lekara u ovim trenucima nemaju više nikakvog smisla, kao i da je vreme za restriktivnije mere.

- Morate imati adekvatne mere kada svest pacijenata nije na nivou. Nepažnjom i neodgovornošću dovodimo ljude oko nas u probleme. Možda je kasno za ozbiljnije mere kada je u pitanju ovaj intenzitet epidemije, ali ako nećemo da uđemo u još veći problem, moramo nešto da uradimo, Sveti Nikola je jako blizu - rekao je on i dodao.

- Apeli više nemaju ni nekog smisla. Treba imati razumevanja za sve, ali ovo je ozbiljan atak na zdravstveni sistem. Sada je nemoguće iskontrolisati kako kovid ulazi u zdravstvene ustanove. Ova muka koju mi prolazimo je rezultat svega onoša što se dešavalo pre toga - istakao je dr Janković.

"Situacija se komplikuje"

Naveo je da se situacija u Nišu komplikuje.

- Ono što je novo jeste da nam dolaze pacijenti iz Beograda. Ukoliko bude neophodno ispraznićemo još jedan sprat. Situaciju pod kontrolom možemo držati još nekoliko dana, ali ona se jako komplikuje - naveo je.

#Radmilo Janković