AKTUELNO

Trenutno smo uz Crnu Goru, druga zemlja u Evropi sa najlošijim pokazateljima. Oni koji nisu verovali u kovid 19 odneli su prevagu nad ostalima. Bilo ih je manje, a sada se zaražavaju svi od reda. Broj od 1.254 zaraženih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana - ECDC indeks - drugi je najgori u Evropi, kaže profesor informatike Petar Kočović.

Najveći broj zaraženih korona virusom u zemlji zabeležen 27. novembra.

- Još smo u crnoj zoni. Poslednjih nekoliko dana popravila se situacija, pa se popravila i prognoza. Matematika pokazuje da oko 5. decembra treba da bude pik sa oko 7.500 zaražnih na dnevnom nivou, a posle toga očekujemo da broj zaraženih lagano pada. Iz crne zone bi trebalo da izađemo 26. decembra. A iz zone popstar oko Božića.

Ovako u najkraćem sumira predstojeći period i aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji profesor informatike Petar Kočović, koji je na osnovu matematičkog modela uspešno prognozirao da će se u Srbiji u danu zabeležiti 7.000 zaraženih, a potom i više od toga. On je objasnio šta znači ulazak u tamnosivu zonu, rekao je da to teorijski znači 500 - 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, tj. 3.500-7.000 novih slučajeva zaraze. Tada je rekao i da zemlji preti ulazak u crnu zonu u kojoj je moguće da taj broj bude i veći.

Tamnosiva zona trajala je, ocenio je još 15. novembra, do 26. novembra, a već sutradan u Srbiji je zabeležen najveći broj zaraženih od početka epidemije - 7.780 zaraženih. Dobra vest je da po Kočovićevoj proceni broj zaraženih neće preskočiti neslavnu navedenu brojku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od tada broj zaraženih pada polako. Ne očekujem da se taj broj pređe. Matematika pokazuje da neće ni 7.500 da pređe. Ipak, čekamo današnji dan - kaže podsećajući na tradicionalno najneslavnije brojke drugog dana u nedelji.

Njegova prognoza poklapa se sa najavom medicinskog dela Kriznog štaba koji pik očekuje u ovoj nedelji. Kako nam je rekao, veruje da će se to desiti 5. decembra, te da kriva počne da se lomi nadole. Iako kaže da se situacija popravila prethodnih dana, te da su se na osnovu brojeva za protekla tri dana poremetile prognoze.

- U pozitivnom smislu. Ali i kad se popravi, situacija je loša, jer smo debelo zabrazdili - kaže navodeći da je i sada moguće da u piku bude manje od 7.000 zaraženih ukoliko danas bude ispod 6.200-6.300 zaraženih.

Navodi i da kraj crnog talasa prema sadašnjim prognozama očekuje 26. decembra, a da bismo mogli izaći iz tzv. popstar zone sa 300-500 zaraženih na 100.000 stanovnika oko Božića.

- Ako danas i u narednih nekoliko dana bude manje od projektovanog, onda će to da se pomeri ka Novoj godini - nastavlja nižući pozitivne procene.

Foto: Facebook/Petar Kocovic

Dalje nam je rekao i da stabilan pad ne mora biti izvestan. Na primeru Slovenije objašnjava da je borba mučna. Slovenija je bila lošija od nas, pa su se izvukli i sad se vraćaju nazad. Umesto da dodatno krenu nizbrdo, oni se bore da ne pređu hiljadu. Na 996 su zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana. Ima nekoliko zemalja u Evropi koji vode neku meni neobičnu bitku.

Juče sam se čuo sa poznanicima iz Slovenije da vidim šta se to dešava kod njih. Oni nemaju objašnjenje. To može i nas da sačeka ako neko proglasi da je sad super, i onda ljudi počnu da misle kako mogu da se popuste mere. Nema popuštanja - upozorio je navodeći da Belgija, Češka i Švajcarska "gaze nizbrdo u petoj brzini", te da uprkos padu broja zaraženih ne razmatraju popušatanje mera.

#Petar Kočović

#koronavirus