AKTUELNO

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su u toku pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci ruske vakcine "Sputnjik V" Srbiji, kao i da u našu zemlju uskoro stiže određena količina tih vakcina za laboratorijsku kontrolu.

- Kao što je naglasio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija se zalaže za to da efikasne i bezbedne vakcine protiv virusa korone budu dostupne svima u svetu, pa je spremna da isporuči drugim zemljama preparate koje su razradili ruski naučnici. Trenutno su pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci u Srbiju ruske vakcine 'Sputnjik V' u razvijenoj fazi. Po njihovom završetku će biti poznati svi modaliteti isporuke, odnosno termini i količina doza - rekao je kaže Bocan-Harčenko za ''Kurir''.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Detaljno su sva ta pitanja, kako je dodao, na veoma konstruktivan način razmotrili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov tokom njihovog razgovora 30. novembra.

Bocan-Harčenko kaže da se razmatra i mogućnost da se "Sputnjik V" proizvodi u Srbiji.

- U vezi sa interesovanjem srpske strane razmatra se i mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine 'Sputnjik V' u Srbiji. Ali, naravno, to zahteva više vremena, jer se radi i o transferu tehnologija i o pripremi stručnjaka - rekao je ambasador Rusije.

#Aleksandar Bocan Harčenko

#COVID-19

#Vakcina

#koronavirus