AKTUELNO

Sve vakcine protiv koronavirusa koje su prošle kontrolu na tržištu gde su proizvedene i na domaćem tržištu su bezbedne, izjavila je danas Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije i dodala da nakon prve doze vakcine nismo u potpunosti bezbedni i da je potrebno primiti dve doze.

-Jedna doza pokrene imunski odgovor, ali ne stvori dovoljnu količinu ni antitela, niti memorijskih parametara imuniteta da mogu da nas štite od potencijalne infekcije - pojasnila je Gnjatović i istakla da se između prve i druge doze treba prodržavati svih epidemioloških mera.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, nakon druge doze vakcine ponovo bi trebalo proveriti status antitela. Gnjatović kaže da bi se, pri odabiru vakcine, trebalo rukovoditi defisanim starosnim grupama odnosno trećom fazom ispitivanja za svaku od njih i dodaje da Fajzerova vakcina nije preporučena za decu mlađu od 16 godina, dok ruska Sputnjik V i kineska Sinofarm nisu namenjene za mlađe od 18 godina.

-Ruska vakcina nije namenjena starijima od 60 godina, dok je Fajzerova ispitana i za tu starosnu grupu - rekla je Gnjatović.

Ukazuje i da bi pacijenti koji imaju ozbiljne hronične bolesti trebalo da se konsultuju sa svojim lekarima oko toga koju vakcinu da prime.

-Efikasnost Fajzerove i Sputnjik V vakcine je više od 90 odsto - rekla je Gnjatović i dodala da Sinofarm ima nešto manju efikasnost, 80 odsto, jer je bazirana na potpuno drugom konceptu, ali da je i ona bezbedna.

#Marija Gnjatović

#vakcine