AKTUELNO

Ćuprija i naročito Paraćin ponovo postaju žarišta koronavirusa u Srbiji.

U oba grada ubrzano se popunjavaju bolnice, primaju se pacijenti sa sve težom kliničkom slikom, a situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine s tim što sada prednjače porodične zaraze.

Sa pedesetak novih slučajeva dnevno Paraćin je u ovom trenutku u vrhu srpske kovid statistike. I do dve trećine pacijenata koji su prvi put pregledani u kovid ambulanti pozitivno je na testu. Situacija se ne smiruje i iz dana u dan je sve gora.

- Brojke nam nisu za pohvalu, trenutno se u kovid odeljenju bolnice u Paraćinu nalazi 57 bolesnika, a od toga je pet na respiratoru na neinvanzivnoj ventilaciji. Juče je u kovid ambulanti bio 121 pregled, 10 prijema, četiri otpusta i nažalost dva preminula pacijenta - navodi direktor Opšte bolnice u Paraćinu doktor Saša Bacić.

Lekari iz crvene kovid zone kažu da im sada dolaze pacijenti sa veoma teškom kliničkom slikom i da je karakteristična visoka temperatura.

- Velik broj pacijenata ne stigne uopšte na lečenje na odeljenju nego istog momenta ih šaljemo u jedinicu intenzivne nege, jer imamo drastičan pad kiseonika, tako da mnogi istog dana i završe na respiratoru - ističe načelnica Grudnog odeljenja doktorka Snežana Zlatković.

U Ćupriji je vanredno zasedao opštinski krizni štab. Dramatična upozorenja uputili su direktor Bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

- Stopa inficiranosti je izuzetno velika. Trenutno situacija u opštini Ćuprija je 1.900 inficiranih na 100.000 stanovnika. To je apsolutno alarmantno. Kapaciteti bolnički su prenapregnuti i prebukirani - upozorava direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemilog Goran Radovanović.

Ćuprijski lekari kažu da se vrlo lako može ponoviti decembarski scenario kad je od kovida u Pomoravskom regionu preminulo gotovo dve stotine građana.

Da je situacija kritična u celoj zemlji upozorava i direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun dr Dragoš Stojanović.

- Vratili smo se u period kada smo imali najveći broj pacijenata. U poslednjih nedelju, dve dana mnogo veći je pritisak na prijemno-trijažnu ambulantu KBC Zemun. Svakodnevno u toku u od 24 sata oko 200 pacijenata dođe u prijemno-trijažni centar. To nisu samo pacijenti sa ulice koji dođu nego i iz drugih kovid ambulanti i domova zdravlja gde su već uradili trijažu i postali kandidati za prijem u bolnicu - rekao je dr Stojanović,

#Srbija

#koronavirus