AKTUELNO

Danas je tačno godinu dana kako su u Srbiji zabeleženi prvi slučajevi kovida 19 i tada ni najveći pesimisti nisu očekivali da će borba sa novim korona virusom biti neprestana i sve složenija.

"Nulti pacijent" u Srbiji bio je 43-godišnji Igor Đantar iz Bačke Topole, kod kojeg je 6. marta potvrđeno da je oboleo od virusa korona, posle neophodnog perioda lečenja u Kliničkom centru Vojvodine je nakon više od dana pušten na kućno lečenje.

Foto: TV Pink Printscreen

Igor, koji je uspeo da preživi koronavirus uz trajne posledice po zdravlje, apelovao je tada na sve mlade da se čuvaju, da se ne izlažu riziku i poštuju sve epidemiološke mere jer od ove bolesti niko nije siguran i može biti fatalna čak i za najzdravijeg čoveka.

- Vidite koliko je vremena prošlo, a ja još uvek nisam ozdravio. Želim da kažem svima da moraju da se čuvaju i da je ovo mnogo opasan virus. Pogotovo se to odnosi na mlade ljude, jer više niko nije zaštićen. I najjača i najzdravija osoba može da se zarazi i da bude u teškom stanju, čak i da umre. Zbog toga je neophodno da slušaju lekare. I ja, iako još uvek imam antitela, poštujem sve mere jer nikada ne znate da li i kada možete ponovo da dobijete virus. Uz to, izuzetno je bitno da se, ako osete da im nije dobro, izoluju i potraže pomoć lekara, a ne da šetaju okolo i šire virus. Znam više slučajeva kada su se ljudi osećali loše, ne znaju da li imaju virus ili nemaju, a išli su u grad i među ljude. To ne smete nikako da radite jer širite epidemiju i ugrožavate mnoge koji možda neće moći da prežive - govorio je tada Đantar u jednoj emisiji na TV Pink.

Kako je sve počelo

Prvi slučaj zaraženog od korona virusa zabeležen je 17. novembra 2019. godine u Vuhanu, prema neobjavljenim podacima Vlade Kine do kojih je došao dnevnik Saut Čajna Morning Post.

Njemu je korona potvrđena početkom marta i odmah je primljen u bolnicu jer je imao teži oblik, sa obostranom upalom pluća i brojnim komplikacijama. Ubrzo je prebačen na intenzivnu negu, gde je za dlaku uspeo da izbegne respirator, a možda i onaj najgori scenario - smrt!

Brojke u Srbiji su rasle iz dana u dan, tako da je 15. marta tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio uvođenje policijskog časa, a 6. maja je ono ukinuto.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić,Tanjug/Andrija Vukelić, Pink.rs/S. Kuvekalović, Tanjug/Tara Radovanović

Tokom proleća i leta došlo je do pada broja zaraženih i preminulih, da bi početkom jeseni brojke ponovo počele da skaču, te smo opet u decembru bili na oko 8.000 zaraženih i vanredna situacija je uvedena u više gradova i opština.

Takođe, u Srbiji je počela i vakcinacija protiv virusa korona, a juče je u Srbiji vakcinisan milioniti pacijent.

Naša zemlja je po broju vakcinisanih prva u regionu, druga u Evropi, a 7. u svetu. Građani naše zemlje mogu da biraju koje će cepivoi da prime.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

Godinu dana kasnije, Srbija je na pragu novog zaključavanja.

Juče je održana sednica Kriznog štaba na kojoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Članovi Kriznog štaba, doneli su nove mere koje se uglavnom tiču skraćenja radnog vremena.

#godinu dana

#koronavirus