AKTUELNO

Lekari poslednjih dana upozoravaju da je povećan broj dece obolele od korona virusa, a to je potvrdio i kardiolog iz Instituta za majku i dete, prof. dr Vladislav Vukomanović.

- Nešto se sigurno dešava i ne možemo nego da uputimo novu situaciju na nove sojeve virusa, koji povećavaju broj dece koja obolevaju, imaju povišenu telesnu temperaturu, žale se na zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. Simptomi koji umnogome se preklapaju i sa gripom i sa koronom, ali najverovatnije da je povećan broj dece koja se zaražavaju ovim novim sojevima. To je, da kažem, loša vest i oni su svakako prenosioci bolesti za svoje bake, deke i roditelje, ali dobra vest je da u Institutu nije u porastu broj teško obolele dece - rekao je Vukomanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da je ranije bilo i dece sa težom kliničkom slikom, posebno kod određenih grupa mališana.

- Kao i kod odraslih, i kod dece postoji teža klinička slika kod onih sa komorbiditetima, pre svega kod onih sa neurološkim oboljenjima, hematološkim, urođenim srčanim manama, imunodeficijencijama itd, ali najteži oblik bolesti je tzv. multisistemski inflamatorni sindrom, upala svih organa kod dece, veoma teška klinička slika. U Institutu je do sada lečeno oko 40 dece, teška klinička slika koja uglavnom zahteva zbrinjavanje na odeljenju intenzivne nege, na sreću nije bilo dece na respiratoru, ali bilo je onih koji su imali tešku upalu srčanog mišića, koji su lečeni vazoaktivnim lekovima. Izlečenje kod te dece je bilo potpuno i mogu da kažem da u tom nekom kraćem roku nije bilo nekih posledica - rekao je Vukomanović.

#Doktor Vladislav Vukomanović

#deca

#koronavirus