AKTUELNO

Rezultati velikog američkog kliničkog ispitivanja pokazuju da je vakcina AstraZeneka sigurna i visoko efikasna.

U ispitivanju je učestvovalo više od 32.000 ispitanika, većinom iz SAD-a, a delom iz Čilea i Perua.

Pokazalo se je vakcina AstraZeneka 79% delotvorna protiv zaraze simptomatskim kovidom-19. Ono što je još važnije je da vakcina 100% sprečava teške oblike bolesti.

Foto: Tanjug/Christophe Ena

U ispitivanju nisu nađeni nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Naime, upravo su sumnje u povezanost vakcine AstraZeneka sa nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primena vakcine bila privremeno obustavljena u dvadesetak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Evropi.

Evropska agencija za lekove prošle nedelje saopštila je da je vakcina iza koje stoje naučnici Univerziteta Oksford i kompanija AstraZeneka bezbedna i efikasna.

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim kovidom koju pruža AstraZenekina vakcina ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Naime, oko petine ispitanika u američkoj studiji bili su stariji od 65 godina. Dobili su dve doze AstraZenekine vakcine u razmaku od četiri nedelje i pokazalo se da je nivo zaštite koju su dobili isti kao i kod onih iz mlađih starosnih grupa.

Profesorka Sara Gilbert koja je rukovodila timom za stvaranje AstraZeneka vakcine izjavila je da očekuje se da će posle ovog ispitivanja američka Regulatorna agencija za hranu i lekove (FDA) odobriti vakcinu AstraZeneka u roku od nekoliko nedelja.