AKTUELNO

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je nakon sednice Kriznog štaba da ako nastavi da se smanjuje broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji da će tržni centri moći da počnu da rade od ponedeljka.

Tiodorović je, posle današnje sednice Kriznog štaba, rekao da se uočava da se odnos između prijema i otpusta u Kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta, te da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

-Međutim naše kovid bolnice su i dalje pune i pod velikim opterećenjem. Ali ako bi se nastavila dinamika poslednja dva tri dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti popuštene - rekao je on.

Što se ugostiteljskih objekata u tržnim centrima tiče, Tiodorović kaže da bi oni u tržnim centrima sa baštom ili koji su na otvorenom, možda mogli da počnu da rade, ali ne i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata.

Foto: Printscreen YouTube/ Tanjug News Agency official

Što se tiče vraćanja đaka u školske klupe, epidemiolog kaže, da bi ako brojke nastave da padaju, od 19. aprila škole mogle da počnu da funkcionišu po ranijem sistemu.

Foto: Printscreen YouTube/ Tanjug News Agency official

-Vreme je da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima - istakao je on.

Istakao je da akcenat ostaje dalje na merama, i da se sve mere koje su poznate moraju poštovati od nošenja maski, čak i na otvorenom ako ste blizu, u razgovoru, u gužvi maska je ta koja će vas zaštititi.

U zatvorenom, podseća, maska je obavezna, kao I fizička distanca I dezinfekcija.

Tiodorović je konstatovao da se vakcinacija odlično odvija poslednja dva do tri dana i da očekuje da će se nastaviti tako.

-Odziv je izuzetno dobar. Rešenje cele situacije, uz poštovanje mera, je što veći obuhvat vakcinacijom u najkraćem vremenu, kako bi se sprečilo širenje mutacija - objasnio je on.

Ima mesta optimizmu, poručio je on izrazivši nadu da će se smanjiti i broj letalnih slučajeva oboljenja.

#Branislav Tiodorović

#krizni štab

#mere

#popuštanje