AKTUELNO

Broj novozaraženih je proteklih dana u Srbiji u padu, a profesor Petar Kočović objašnjava kako takozvani "azijski udar" može da nam pokvari epidepiološku situaciju.

I dok Srbija napokon može da odahne zbog pada broja zaraženih korona virusom, (prema jučerašnjem preseku u Srbiji su zaražene 2.604 osobe), u svetu postoje određene tačke u kojima virus i dalje "bukti".

Jedan od takvih primera jeste Azija.

Naime, prema jučerašnjim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), najviše novih infekciija, 285.133 otkriveno je u Jugoistočnoj Aziji, što je više od 39 odsto svih novih slučajeva.

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, juče nam je rekao da bi iz trećeg talasa mogli da izađemo 13. jula, kada će se situacija napokon smiriti. Ipak, postoji jedna stvar koja nas može poremetiti.

- Takozvani "azijski udar" se povećava i potencijalno zaraza koja bukti može da se prenese na Evropu. Uglavnom se prenosi putovanjima, kao što je u Italiju ponovo došao drugi krug zaraza - priča Kočović i dodaje statistiku koja je posebno interesantna, a vezana je za ovaj kontinent.

- U Aziji već 40 dana, a posebno u Indiji broj zaraženih brzo raste. Bukti korona, kako tamošnje brojke pokazuju, u Indiji, Turskoj, Iranu, Iraku, Bangladešu, Pakistanu. Preko svih tih zemalja iz kojih ljudi u tranzitu ka Evropi idu kroz našu zemlju mogu da donesu potencijalnu opasnost, i uprkos svim merama predostrožnosti - rekao je on, dodavši da takođe situacija nije naivna ni u Jordanu, Palestini, koji "bukte" od zaraze, a da se broj obolelih od korone povećava u Saudijskoj Arabiji i Katru, ali da situacija tamo još uvek nije alarmantna - zaključio je profesor za Kurir.

Inače, prema jučerašnjim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), najviše novih infekciija, 285.133 otkriveno je u Jugoistočnoj Aziji, što je više od 39 odsto svih novih slučajeva, slede Severna i Južna Amerika sa 206.984 i Evropa sa 156.016 novoobolelih.

Najviše slučajeva od početka pandemije registrovano je u SAD, više od 31 miliona, a slede Indija sa više od 15 miliona i Brazil sa više od 13 miliona.

#Petar Kočović

#prognoze