AKTUELNO

Otvaranje terasa prate stroge mere.

Nakon šest meseci zatvaranja, kafići i restorani u Grčkoj u ponedeljak su otvorili terase.

Sedeći za stolom kafića Da Kapo u Ateni Andreas Riminiotis kazao je da je srećan što može da se vrati "normalnom životu" i "svojim navikama".

- Pre zatvaranja kafića u novembru, dolazio sam ovamo na kafu svako jutro, družeći se s prijateljima. Tako sam najradije provodio vreme, to je bio lek za sve moje brige - rekao je penzioner koji je primio obe doze Fajzer vakcine protiv kovida-19 pre nekoliko nedelja.

- Danas imam osećaj da sam ponovo živ, da sam vaskrsnuo - našalio se on aludirajući na pravoslavni Vaskrs, koji je ovog vikenda proslavljen u Grčkoj.

Konobar Jananis Karagianakis takođe oseća olakšanje što ponovo može da radi.

- Nisam radio šest meseci, vrteo sam se u krug, bio sam depresivan - priznaje on.

Najmanje 330.000 ljudi u Grčkoj radi u ugostiteljstvu. Prema rečima predsednika sindikata ugostitelja Jorgosa Kavatasa, desetine restorana, barova i kafića u središtu Atine i Soluna već su stavili ključ u bravu. Statistika pokazuje da šest lokala od deset preti da će biti zauvek zatvoreno.

- Dvadeset odsto lokala nema terase - rekao je Kavatas, zabrinut za njihov opstanak.

Otvaranje terasa prate stroge mere. Radnici će morati da se testiraju jednom nedeljno uz obavezno nošenje maski tokom radnog vremena. Za stolom će moći da sedi najviše šestoro ljudi, a lokali će morati da se zatvore do 23 časa jer je još uvek na snazi policijski čas.

Grčka planira da potroši 11.6 milijardi evra ove godine kako bi nadoknadila posledice pandemije. Prošle godine potrošila je 24 milijardi, navodi Hina.

- Imamo nove saveznike: vakcine, komplete za samotestiranje i toplo vreme, pa možemo da se nadamo da ćese ova nezapamćena avantura uskoro završiti - rekao je pre nekoliko dana premijer Grčke Kiriakos Mitsotakis.

Grčka vlada ubrzala je poslednjih dana kampanju vakcinacije, tako što je i tridesetogodišnjacima omogućila da se vakcinišu. Potrošeno je već više od tri miliona doza.

Grčka ima gotovo 345.000 zaraženih i više od 10.400 umrlih na ukupno 10.8 miliona stanovnika.

#Grčka

#koronavirus

#mere