AKTUELNO

Kipar se od 10. maja otvara za vakcinisane putnike iz 65 zemalja, ali od četiri vakcine koje su primali građani Srbije, jedna neće biti prihvaćena.

– Kipar će priznavati sve vakcine osim kineske, a alternativa je negativan PCR test – objasnio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA).

Foto: Unsplash.com

Kako se napominje na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar, a jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (vakcina kompanije Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek 7 dana, Astrazeneka 7 dana).

Dakle, putnici koji su primili te vakcine i prošlo je određeno vreme mogu da prođu bez PCR testova i karantina. Važno je da uz sebe imaju sertifikat o vakcinaciji.

Primećujete, “privilegija” neće važiti za one koji su se vakcinisani kineskim cepivom “Sinofarm”.

Foto: Unsplash.com

Njima će, kao i nevakcinisanim putnicima, biti neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, lice se o svom trošku dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa – prvi odmah po dolasku (radi se na aerodromu, cena oko 30 evra, na rezultat se čeka oko 4 sata)) a drugi tri dana nakon dolaska. Vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji. Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 24 sata pre leta.

Pa, ako vam je Kipar iznenada postao opcije za letovanje, i naše turističke agencije vratile su ga na svoju listu hit letnjih destinacija.