AKTUELNO

Radiolog i specijalista kvantne medicine dr Vladimir Sinicki istakao je da je osnovna razlika između kovida 19 i alergija povišena telesna temperatura, kao i malaksalost, bol u mišićima, kostima i naglasio da su sve to neki simptomi virusne infekcije.

Kod alergija, kako naglašava, možemo da imamo različite simptome u različitim sistemima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Što se tiče kože možemo da imamo crvenilo, svrab, da suze oči, da budu otečene, riteme, možemo da imamo respiratorne tegobe… - objasnio je dr Sinicki.

Foto: Pixabay.com

Direktorka klinike za psihijatrijske bolesti ’’dr Laza Lazarević’’ dr Ivana Stašević Karličić rekla je da verovatno svi dobro znaju koliko je pandemija kovid 19 uticala na mentalno zdravlje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoji nekoliko mehanizama kojima je ova kriza uslovila povećanje stope nekih oboljenja iz domena mentalnog zdravlja – rekla je Stašević Karličić.

- Prvenstveno psihološki mehanizam na početku - strah, neizvesnost…, koji su kao stresogeni faktori iz spoljne sredine uticali na porast prevalencije depresije, sa stresom povećanih poremećaja i anksioznih poremećaja, a videli smo i prve psihotične epizode, videli smo i uticaj samog virusa koji je naurotropan i na centralni nervni sistem, a ne samo na respiratorni – rekla je Stašević Karličić.

Ona je naglasila da je kovid 19 multisistemska bolest.

#Alergija

#koronavirus

#razlika