AKTUELNO

Vektorska cepiva mogla bi da budu uzročnik autoimunog odgovora koji dovodi do stvaranja ugrušaka, smatra dr Greinačer.

Nemački hematolog Andreas Greinačer i njegov tim sa Univerziteta u Grifsvaldu veruju da su otkrili šta pokreće stvaranje ugrušaka posle vakcinisanja nekim cepivima protiv korona virusa.

Greinačer i njegove kolege veruju da bi vektorske vakcine koje sadrže adenoviruse, neškodljive viruse prehlade koji prenose genetski materijal primaocima cepiva protiv korona virusa, mogla da izazovu autoimuni odgovor koji dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka.

Prema profesoru Greinačeru, ta reakcija bi mogla da bude u vezi sa zalutalim proteinima i konzervansom koji je pronašao u vakcini AstraZeneka, prenosi Telegram.hr

Nemački tim upravo je počeo da istražuje vakcinu Johnson&Johnson, ali su identifikovali više od 1.000 proteina u vakicni AstraZeneka, izvedenih iz ljudskih ćelija, kao i konzervans poznat kao EDTA, etilendiamintetraoctenu kiselinu.

Njihova hipoteza je da EDTA, koja se nalazi u lekovima i vakcinama, pomaže proteinima da uđu u krvotok. Ova kiselina se potom vezuje za krvnu komponentu koja se zove trombocitni faktor 4, PF4, stvarajući komplekse koji aktiviraju proizvodnju antitela.

Upala uzrokovana vakcinama u kombinaciji sa PF4, mogla bi da prevari imunološki sistem da poveruje da je telo zaraženo bakterijama. Prema njihovoj teoriji, to pokreće arhaični odbrambeni mehanizam koji uzrokuje zgrušavanje krvi i krvarenje.

Teza hematologa Greinačera i njegovog tima još je u fazi ispitivanja.