AKTUELNO

Direktor ruskog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg saopštio je da se potrebno vakcinisati protiv kovida 19 na svakih pola godine, a to bi trebalo da čine i oni koji su preležali bolest Gincburg je istakao da soj koji izaziva kovid 19 stalno mutira.

- Sada se neophodno vakcinisati, kako piše u svim uputstvima Ministarstva zdravlja i što je potpuno tačno – na svakih pola godine. I oni koji su preležali bolest takođe treba da se vakcinišu kako bi stalno imali visok nivo zaštitnih antitela u krvi i kada virus dođe do nas, ne daj Bože, i mi se zarazimo, kako bi se odmah susreo sa visokom koncentracijom antitela koja će ga neutralisati - rekao je Gincburg.

Prema njegovim rečima, virus korona, čak i u lakšem obliku, nosi posledice opasne po organizam.

- Ta bolest je veoma podmukla i preležati virus u lakšem obliku ne znači da ćete se zaštititi od bolesti - upozorava ekspert.

Kako je saopštio, oko 90 odsto novih slučajeva u Rusiji zaraženo je indijskim sojem virusa korona.

Kako je rekao zamenik direktora centra „Gamaleja“ Denis Logunov efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ smanjuje za 2,6 puta protiv indijskog soja korone.

- Vidimo da protiv soja 'delta' dolazi do blagog snižavanja aktivnosti seruma, to je oko 2,6 puta kod vakcine "Sputnjik Ve" - konstatovao je Logunov.

Prema njegovim rečima, kod stranih vakcina aktivnost seruma je niža od tri do pet puta protiv soja „delta“.

Masovna vakcinacija ljudi starijih od 18 godina u Rusiji počela je 18. januara.

Autor:

#Vakcina

#vakcinacija