AKTUELNO

Nova varijanta korone, koja je iz Latinske Amerike već dospela u 29 zemalja širom sveta, zabrinjava stručnjake zbog indicija da se širi brže od ostalih sojeva.

Delta soj koronavirusa stigao je u Srbiju i mnoge brine činjenica da se daleko brže širi od prethodnog.

Mada nije smrtonosniji, daje drugačiju, ali ne i težu kliničku sliku, ali je u pitanju samo jedna u nizu mutacija kovida 19. A najnoviji mutant, koji nam posle delte preti je takozvani lambda soj, koji je počeo da se širi iz Latinske Amerike i već je pronađen u 29 zemalja sveta.

Ovaj soj sa Anda, poznatiji i kao varijanta C37, Svetska zdravstvena organizacija je pre nedelju dana svrstala u kategoriju „pod posmatranjem“, jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja, piše Dojče vele.

Mikrobiolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica za Kurir upozorava da ova varijanta virusa još uvek nije dovoljno istražena, ali da ima naznaka da se prenosi još brže od ostalih poznatih sojeva.

- Dosadašnji sojevi su spadali u drugi stepen po težini varijanti, što znači da pobuđuju zabrinutost. Lambda soj još uvek nije dovoljno poznat i nalazi se u prvom stepenu varijante kao soj koji je „interesantan“. Još uvek nije dokazano da li ovaj soj daje težu kliničku sliku, a samo se pretpostavlja da se brže prenosi - rekla je ona.

Nenad Popović: Na „Torlak“ stiže supstanca za „sputnjik V“

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović najavio je da će danas u Srbiju biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine „sputnjik V“ na Institutu „Torlak“. - Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju preko 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će „Torlak“ u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina „sputnjik V“ komponente 1 i komponente 2 - saopštio je Popović i dodao da će nakon kontrole na ruskom Institutu Gamaleja vakcine proizvedene u Srbiji biti puštene u promet.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodaje da tek treba da bude utvrđen uticaj vakcine na ovaj soj kao i dejstvo stečenih antitela na njega. Ona je istakla da da se virus iz Južne Amerike proširio na svet, pa i neke delove Evrope, te da nam je stoga sve bliže i da je pitanje dana kada će se pojaviti i u Srbiji:

- Lambda soj proširio se po svetu, ima ga i po Nemačkoj, Italiji, Engleskoj, Australiji. Iako konsekvence još nisu poznate, definitivno je da se i on brzo širi.

Hairo Mendez-Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, za Dojče vele je rekao da zasad nema indicija za agresivno ponašanje lambda varijante.

Vakcina deluje

- Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta - rekao je on, ali dodao da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva:

Predrag Kon: Novi talas nam ne gine, biće strože mere

l Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je juče da još nemamo dovoljno vakcinisanih, da nam na jesen preti novi talas, te da nije isključen ni povratak strožih mera. - Kada krene talas, mi ne možemo tek tako da ga pustimo. Moraćemo nekako da reagujemo - rekao je dr Kon za TV K1 i napomenuo „da je treća doza vakcine realnost“. On ne očekuje da novi talas bude početkom septembra, već nešto kasnije, kada ćemo, kako je rekao, možda imati oko 1.000 zaraženih na dan. Na pitanje šta bi uradio u ovom trenutku, nema dilemu: - Uveo bih obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

- Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti korone koje su u opticaju širom sveta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda.

Inače, varijanta lambda prvi put se pojavila u avgustu 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Autor:

#koronavirus