AKTUELNO

Ako želimo da završimo sa virusom potreban je veći obuhvat vakcinacije, da se imunizuje još onoliko ljudi koliko je vakcinu primilo do sada, rekla je danas profesorka virusolog dr Tanja Jovanović.

Ona je povodom registrovanja prvih slučajeva delta soja virusa u Srbiji, ocenila da ne sme biti opuštanja.

"Na simptome koji liče na respiratornu infekciju građani se moraju javiti lekaru koji će onda na osnovu anamneze znati šta dalje da uradi", rekla je Jovanović.

Ocenila je da je privid da delta soj napada samo mlađe i istakla da je češći među mladima, jer su oni najmanje vakcinisani.

Apelovala je na mlade da ako žele utakmice, koncerte, letovanja, treba da budu vakcinisani ili drugačije zastićeni.

"Da se ja pitam uvela bih obaveznu vakcinaciju, za ovu populaciju", rekla je Jovanović.

Dodala je da svako ima slobodu izbora, ali ne i pravo da ugrožava živote drugih, i založila se da bude nekog ograničenja u slobodi kretanja nevakcinisanih.

"Ako nastavimo da se vakcinišemo u dovoljnom procentu nema brige za jesen, a ako ostane kao do sada moramo da se brinemo i planiramo", rekla je ona.

Ona je podsetila da jedna doza nije dovoljna, te da kompletna imunizacija znači dve doze vakcine a zaštita nastupa posle 3-4 nedelje od primanja druge doze.

Govoreći o mladima, kaže da ih treba edukovati pravilno da ne bi izbegavali vakcinaciju.

Istakla je da je ponosna da je 72 posto studenata četvrte, pete i šeste godine Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano.

"Studenti sa tih godina idu u bolničku sredinu. Planiramo da procenata vakcinacije povećamo", rekla je ona i dodala da medicina ne može da se uči onlajn.

Navela je da su kolege sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu zamolile za podršku da bi se i njihovi studenti vakcinisali.

"Mladi pored prava, imaju i odgovornost. Treba da shvate da zajedno sa starijima mogu da uspostave kontrolu nad pandemijom", rekla je ona.

Autor:

#Tanja Jovanović.

#koronavirus