AKTUELNO

Sve više epidemiologa i lekara zalaže se za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, a to ne bi bila ni nezakonita niti nova odluka. Srbija je još u maju uvela obaveznu vakcinaciju pripadnika vojske i policije na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nakon što su Rusija, Francuska i Grčka uveli obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika sve se glasnije priča da bi i Srbija trebalo da krene tim putem.

Pogotovo što još nismo dostigli ni 50 odsto vakcinisanih, a broj novoobolelih u našoj zemlji povećava se na dnevnom nivou. Zbog toga se očekuje da četvrti talas dostigne vrhunac sa nekoliko hiljada zaraženih dnevno već krajem avgusta.

Kon: Hitno početi sa obaveznom vakcinacijom

- Za one za koje sam sotona, prodana duša, izdajnik, po kojima se zlurado radujem ponovnom porastu kovida 19, molim, pa i insistiram da se usredsrede na jedinog protivnika svih nas, a to je virus, ovog puta u delta varijanti. Za tri nedelje mogu brojevi novozaraženih postati četvorocifreni u jednom danu, a bolnice će verovatno početi da se pune već za sedam dana – poručio je Kon na svom Fejsbuk profilu.

Zato se još jednom založio za obaveznu vakcinaciju, pre svih, zdravstvenih radnika.

- Nema vremena za premišljanje, hitno bi trebalo početi sa obaveznom vakcinacijom zdravstvenih radnika, a zatim i ostalih grupa stanovnika koji su u posebnom riziku ili su u prilici da masovno zaražavaju druge zbog prirode posla koji obavljaju. Za one koji me optužuju da širim paniku... Kada vatra započne sakrijete se i ne gledate... Samo da niko ne vidi... Manite se toga – napisao je Kon.

Vukićević: Od devet medicinskih sestara pet nevakcinisano?!

I rukovodilac kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević u potpunosti podržava obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i ocenjuje da je nedopustivo, neozbiljno i neodgovorno da neko ko radi u kovid bolnici ne bude vakcinisan.

- Zdravstveni radnici hitno moraju da budu vakcinisani. Obavezna vakcinacija je neophodna za medicinare, ali i za sve zaposlene u javnom sektoru, ljude koji rade u bankama, školama, policiji, vojsci - rekla je Vukičević.

Ona je rekla da je u bolnici kojom rukovodi sedela za stolom sa devet medicinskih sestara, njenih bliskih saradnica, a pet nije vakcinisano.

Ona je posebno apelovala na studente medicine da se vakcinišu jer mogu da budu superprenosioci virusa, a na vežbama rade sa teško bolesnim pacijentima.

Zakon predviđa obaveznu vakcinaciju
Najave da bi vakcinacija zdrastvenih radnika mogla biti obavezna izaziva oštru reakciju antivakcinaša koji mahom tvrde da bi takva odluka bila protivzakonita. Međutim, u članu 33. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno se kaže da je obavezna vakcinacija moguća ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

- U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti. Obavezna, odnosno preporučena vanredna imunizacija iz st. 1. i 2. ovog člana, naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost Komisije – stoji u ovom članu zakona.

Srbija već uvela obaveznu vakcinaciju vojske i policije
Podsećanja radi, Srbija je već krajem maja uvela obaveznu vakcinaciju protiv korone u vojsci i policiji.

- Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se vakcinišu svi pripadnici policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga – naveli su u MUP-u razloge za tu odluku.

Autor: