AKTUELNO

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i glavni koordinator vakcinalnog punkta, ističe da je koronavirus ozbiljan protivnik koji se mnogo puta otrgao kontroli, što se dešava i sada, pozivajući na vakcinaciju kako bismo ušli u mirnu jesen.

- Vakcinacija je jedini put da se zaustavi četvrti talas, a sada je cela ta akcija usporila, i gde je na sve to, korona izmenila svoj genetski materijal, i gde se Delta soj mnogo brzo širi, što zabrinjava. Sve ono šta smo najavljivali za kasnije, dolazi mnogo brže - objašnjava doktor.

Govoreći o Evropi, konkretno Portugaliji i Francuskoj, Bekić najavjuje sličan scenario i kod nas.

- Bojim se da ćemo imati veći broj od 1.000 zaraženih, što će dovesti ponovne preventivne mere, zatvaranje, dosta umrlih i sve ono za šta smo mislili da ga više neće biti, a sve to otvara Pandorinu kutiju - naglašava dr Bekić.

Foto: TV Pink Printscreen

OBAVEZNA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

- Moj stav je da je neprihvatljivo da radnici koji rade sa pozitivnim pacijentima ne budu zaštićeni. Ako krenu da nam rastu brojevi zaraženih, besmisleno je da zaposleni ne budu vakcinisani. Ja smatram da je neophodno, isto tako i za vojsku, policiju, radnike u državnoj upravi... Smatram da bismo na taj način lakše funkcionisali i stekli kolektivni imunitet - objašnjava doktor.

Govoreći o trendu nenošenja maski usled opuštanja nakon pada broja obolelih, Bekić dodaje da neodgovorne osobe ugrožavaju opšte zdravlje, ističući da je poželjno da, ukoliko se neki građanin nađe u prostoru bez klimatizacije, ili sa dosta drugih lica, neophodno nositi masku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi možemo nekog nesvesno da ugrozimo, da neko zbog nas bude na respiratoru. Neophodno je da se držimo svih onih preporuka, jer pre svega, korona nije iskorenjena. U Indiji je vakcinisano sedam odsto građana, gde je moguće da se razvije još sojeva, što se može raširiti kao neki požar - podvlači Bekić.

Bekić je naveo da je u populaciji od 18 do 30 godina procenat vakcinisanih svega oko 18 odsto, što, ističe, nije dovoljno.

MLADI I KORONAVIRUS

Mladi najviše koriste pogodnosti popuštanja mera, puni su kafići, restorani, prave se svadbe... Smatram da ukoliko vidimo da dolazi do pogoršanja situacije, treba da razmišljamo o uvođenju radikalnijih mera. Govorilo se o tome da oni koji nisu vakcinisani ne mogu da ulaze na neka mesta, i moramo da razmišljamo o svemu tome, jer govorimo o očuvanju javnog zdravlja, a tu nema kompromisa - ističe Bekić.

Autor: