AKTUELNO

I dok Srbija razmišlja o uvođenju treće doze, neki nisu primili ni prvu. Motivacija mladih mora da bude prioritet, ističu doktori.

Komentarišući aktuelnu situaciju sa pandemijom koronavirusa i vakcinacijom, prof. dr Sergej Boljević, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi i specijalista patofiziologije i pulmologije, ističe da je treća doza vakcine važna kako bi se stvorio veći nivo antitela, neophodan u odbrani protiv novog, delta soja virusa.

Ističe da je Sinofarm vakcina dobra vakcina, ali da njena efikasnost traje nešto kraće. Zato će za nju, navodi, sigurno biti neophodna treća doza kako bi zaštita bila veća i sigurnija.

Na pitanje da li će treća doza moći da podrazumeva vakcinu drugog proizvođača, dr Boljević odgovara:

To je pitanje koje još nije izučeno i do odgovora još nismo došli. Ipak, po mom mišljenju, to može. Jedna vakcina pravi određena antitela, druga vakcina može da pravi druga antitela i da da novi zaštitu. Ipak, to zasad nije izučeno.

Foto: TV Pink Printscreen

I dok se u Srbiji razmišlja o uvođenju treće doze, neki nisu primili ni prvu. U vakcinaciji najviše oklevaju mladi, a prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kaže da su struka i mediji uradili sve kako bi se upravo mladi, koji treba da su ciljna grupa, vakcinišu.

- Mladi su glavni centar transmisije zaraze. Mnogo se kreću, druže se, što je i normalno, a u prethodnom periodu bili su zaštićeniji od ozbiljnijih slučajeva obolevanja Kovidom-19. Mladi su donekle ležerni i mnogi od njih razmišljaju da, ako se i zaraze, proći će sa lakim simptomima. Ipak, oni mogu svojim bližnjima da prenesu virus i kod njih izazovu ozbiljne posledice – kaže dr Jakovljević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Da bismo dostigli kolektivni imunitet, potrebno je vakcinisati između 60 i 70 odsto stanovništva, a mi smo, naglašava dr Jakovljević, daleko ispod.

- Odlično smo krenuli sa vakcinacijom, bili smo među vodećima u Evropi, ali se trend porasta broja vakcinisanih verovatno zaustavio kada su brojke novoobolelih krenule da padaju. Opustili smo se kolektivno, ali još nije kasno da iskoristimo šansu i povećamo broj vakcinisanih – kaže dr Jakovljević.

#Novo jutro

#Sergej Boljević

#vladimir jakovljević