AKTUELNO

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog korodinacionog tima za imunizaciju potvrdio je saznanja Kurira da je Stručni komitet komitete za imunizaciju preporučio treću dozi vakcine protiv koronavirusa.

- Tačno je, Stručni komitet je preporučio Kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom, takozvanom buster, dozom vakcine. I da ta doza bude data najmanje šest meseci posle druge, kao i da bi najbolje bilo da ljudi prime RNK vakcinu. Jedina RNK vakcina kod nas je Fajzerova, a predsednik Srbije je najavio da ćemo od oktobra imati i Moderninu vakcinu, koja je napravljena po istoj tehnologiji. Treću dozu, kako je naveo Stručni komitet, trebalo bi da prime osobe na imunosupresivnoij terapiji, oni koji su transpalnatirali koštanu srž, pacijenti na dijalizi, stariji od 70 godina, korosnici domova za stare, zdravstveni radnici, ali i svi koji to žele, bez obzira na koju su vakcinu primili - navodi Đerlek za Kurir.

On ističe da je Stručni komitet, sastavljen od naših vrhunskih eksperata, preporučio kriznom štabu primenu treće doze, a da će odluka o tome biti doneta na sledećoj sednici kriznig štaba koja će biti najverovatnije 1. avgusta.

- Država Srbija i dalje ulaže velike napore da maksimalno zaštiti zdravlje svojih građana, a dokaz za to je i uvođenje treće doze, kojom će se dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imuni sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svi koji to žele. Srbija ima više nego dovoljno doza vakcina i moramo biti spremni za četvrti talas koji je neminovan. Osim treće doze i pojačanja imunog odgovora kod već vakcinisanih, molim mlade da shvate da od njih zavisi kako ćemo proći s novim udarom korone. Delta soj bira najpre nevakcinisane - naglasio je Đerlek.

Autor: