AKTUELNO

Čitav region beleži porast broja novozaraženih, a mnogi su zabeležili i drastičan skok broja obolelih u odnosu na juče.

Nadležni upozoravaju na poštovanje epidemioloških mera, posebno na masovnim skupovima za koje kažu da su najrizičniji izvor zaraze.

Hrvatska je u poslednja 24 sata registrovala 381 novi slučaj zaraze, što je broj aktivnih povećalo na 1.398. U sredu prošle sedmice u Hrvatskoj je bilo 271 novozaraženi. Preminulih nije bilo.

Slovenija je testirala gotovo 2.000 uzoraka, od kojih je 248 novozaraženih, skoro dvostruko više nego pre sedam dana. Preminulih nije bilo, a sadašnje trendove razvoja epidemiološke situacije stručnjaci smatraju zabrinjavajućim.

Procenjuje se da ima 1.752 aktivna slučaja zaraze. Do sada je potrebnim dozama vakcinisano skoro 40 posto stanovništva, a 45 posto je primilo barem prvu dozu.

U Bosni i Hercegovini je zabeleženo 179, novozaraženih korona virusom od 2.369 testiranih u poslednja 24 sata, što je za 20 osoba više u odnosu na juče. Smrtnih slučajeva nije bilo.

Samo u Federaciji BiH analizirano je 1.940 uzoraka, od kojih je 138 pozitivno na korona virus. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.546, od početka epidemije.

Republika Srpska je testirala 239 uzoraka, od kojih je 41 novozaražena osoba. Smrtnih slučajeva nije bilo.

U Brčko distriktu BiH je u poslednja 24 sata testirano 190 osoba, a novozarženih nije bilo. Broj aktivnih slučajeva u Brčkom trenutno je 15.

U Abaniji je registrovano novih 220 zaraženih osoba korona virusom. Preminulih nije bilo. Testirano je 5.536 uzoraka. Aktivnih slučajeva je trenutno 1.271, a ukupan broj umrlih od početka epidemije je 2.460.

Mađarska je prijavila 80 novozaraženih, a smrtnih slučajeva nije bilo. Broj aktivnih infekcija je 18.824.Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije je 30.037.

Bugarska je registrovala 805 novih slučajeva korona virusa, od 18.556 testiranih uzoraka. To je 31 osobu više u odnosu na prethodni dan. Prijavljeno je 10 smrtnih slučajeva, što je 18.288 od početka epidemije.

Broj novozaraženih u Rumuniji je danas 326, od gotovo 30.000 testiranih uzoraka. Prijavljeno je osam smrtnih slučajeva, što je broj umrlih od početka pandemije povećalo na 34.331.

U protekla 24 sata u Crnoj Gori potvrđeno je 349 novih slučajeva korona virusa, što predstavlja najveći dnevni broj novozaraženih u poslednja četiri meseca.

Testirano je 4.188 ljudi, od kojih je pozitivno bilo 349 ljudi, od kojih je 313 slučajeva iz Crne Gore i 36 turista koji borave u Crnoj Gori. Preminule su dve osobe, starosti 67 i 71 godina iz opština Bar i Kotor, a ukupan broj preminulih od korona virusa od početka pandemije iznosi 1639.

Da je situacija složena potvrdio je i direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je naveo da je ponovo uspostavljena lokalna transmisija virusa i da se može govoriti o novom talasu epidemije.

Epidemiološka situacija svakim danom je sve složenija. U svim evropskim zemljama došlo je do rasta broja obolelih, što je slučaj i u Crnoj Gori, pa se može govoriti i o novom talasu epidemije - rekao je Galić za RTCG.

Crna Gora je početkom avgusta, kada je broj zaraženih počeo da raste zabranila ulazak u ugostiteljske objekte osobama koje nisu vakcinisane ili koje nemaju negativan test na korona virus.

Potvrda o vakcinaciji ili negativan test uslov su za ulazak i u noćne klubove, ali i na muzičke festivale koji su planirani u drugoj polovini avgusta u gradovima na crnogorskoj obali.

U Crnoj Gori do sada je u potpunosti vakcinisano više od trećine odraslog stanovništva.

U želji da podstakne stanovnike Crne Gore da se vakcinišu, vlada u Podgorici daće svima koji se vakcinišu u avgustu turistički vaučer od 50 eura, koji mogu iskoristiti u privatnom smeštaju ili u hotelima u većinskom državnom vlasništvu.

Vladina politika otvorenih granica sve cešće je na udaru opozicionih stranaka, koje tvrde da je izvršna vlast time što je turistima omogućila da bez ikakvih uslova ulaze u Crnu Goru, finansije stavila ispred zdravlja stanovništva.