AKTUELNO

Mnogi su se tokom koronavirusa, makar jednom zapitali, da li mogu da se zaraze kovidom tokom intimnog odnosa. Lekar Aleks Džordž rešio je da progovori o ovoj temi.

Da li je bezbedno imati seks tokom epidemije koronavirusa?

Ako ste u vezi, živite sa partnerom, delite isti prostor, situacija ne bi trebalo da se menja. Ipak, ako neko od vas ima simptome Kovida 19 onda bi trebalo da držite distancu i izolujete se, čak i unutar kuće. U idealnom svetu, svi bi trebalo da drže odstojanje od dva metra - čak i u kući, ali jasno je da to nije baš realno - kaže Džordž.

Foto: Unsplash.com

Kada je reč o vrelim akcijama sa novim partnerima, Džordž to ne savetuje pre svega zbog rizika od širenja virusa.

Baš i ne bih savetovao seks sa novim partnerima u ovom trenutku, zbog rizika od širenja virusa - dodaje Džordž.

Otkrio je i šta treba uraditi ukoliko ste se ljubili s nekim kog ste nedavno upoznali, a onda su se pojavili simptomi koronavirusa. Savetuje, pre svega samoizolaciju, a zatim dodaje kako je važno da se prati situacija i obratiti se lekarima.

Foto: Unsplash.com

Ako ste se ljubili ili imali bliski kontakt sa nekim za koga mislite da je možda zaražen, potrudite se da se samoizolujete. Pratite simptome. Ako se pogoršaju, treba dodatno povesti računa. Obratite se nadležnima i potražite pomoć koja vam je potrebna - zaključio je Džordž.

Podsetimo, u poslednje vreme broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan skače. Tako je juče registrovano 1.072 nova slučaja kovid pozitivnih pacijenata, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 6 osoba.