AKTUELNO

Počelo je primanje treće, buster doze vakcine protiv koronavirusa, a ona se preporučuje ljudima koji su imali relativno slab odgovor na prve dve doze cepiva ili je prošlo šest meseci od druge doze, pa žele da se dodatno zaštite. Prof. dr Borislav Kamenov objasnio je za Kurir zbog čega organizam nije kod pojedinaca stvorio dovoljan nivo antitela posle dve doze vakcine, odnosno zbog čega ne reaguje na vakcinu.

- Ima mnogo građana koji ne samo da nisu stvorili dovoljnu zaštitu od virusa već su imali i neželjene reakcije. To zavisi od imunosistema, jer vakcina stvara zaštitu ukoliko je imuni sistem u dobrom stanju. Međutim, nijedan imuni sistem nije isti. Loš imuni sistem ne može da stvori dobru zaštitu zbog toga što mi organizam trujemo lošom hranom - kaže dr Kamenov i dodaje:

- Ne mora da znači da smo bolesni, ali ukoliko imamo nadimanje stomaka, gasove, grčeve, umor - to je znak da sa našim imunosistemom nešto nije u redu. Toksini koje unosimo u organizam opterećuju sistem i zbog toga ne možemo da stvorimo dobru zaštitu. Prema njegovim rečima, takav organizam koji primi vakcinu ne može da stvori antitela jer jedva vegetira, a za stvaranje zaštite značajnu ulogu ima i vitamin D.

Vitamin D

Vitamin D stvara bolju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, ima glavnu zaštitu u izgradnji i održavanju kostiju. On direktno deluje na imunološki odgovor organizma. Telo ga proizvodi kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti. Hrana bogata ovim vitaminom je riba i riblje ulje, ostrige, škampe, žumance, goveđa jetra, pečurke i obogaćeno mleko.

- Oni koji se ne truju i koji imaju normalna creva, koji nemaju problem sa hranom, oni mogu da stvore dovoljnu količinu vitamina D, koji je važan faktor u borbi i protiv kovida i za uspešnu vakcinaciju. Oni koji se truju, njihov nivo vitamina D je i dalje nizak bez obzira na to što je sunce. Mora da se podigne nivo vitamina D i onda će imati adekvatni odgovor imunosistema, vakcina će biti mnogo uspešnija.

On, takođe, naglašava da se pre primanja treće doze moramo javiti lekaru opšte prakse i da uradimo sve preglede i laboratorijske analize. - Trebalo bi proveriti nivo vitamina D u organizmu. Proveriti koliko je organizam zatrovan, kakvo je stanje imuniteta pre primanja vakcine. Sve pacijente savetujem da pre toga izbace iz jelovnika hranu koja im smeta, ali i da uzimaju probiotike kako bi poboljšali crevnu floru. Tek kada sve to poboljšamo, vakcina će pokazati svoju efikasnost i pružiće zaštitu organizmu.

ČINJENICE/ SAVETI

Pre primanja treće doze vakcine treba: - javiti se lekaru opšte prakse - uraditi laboratorijske analize - proveriti nivo vitamina D u organizmu - izbaciti hranu koja truje organizam - uzimati probiotike kako bismo poboljšali crevnu floru

Autor:

#Vakcina

#koronavirus