AKTUELNO

"Sedeo sam pored kreveta i pričao joj da je rodila našu ćerkicu, da se bori, da ima toliko toga za šta sada da živi. Reči sestre su bile kao ledeni tuš."

Posle 16 dana u bolnici preminula je trudnica Samanta Vilis, majka četvoro dece iz Londonderija u Severnoj Isrskoj. Sahrana je obavljena odmah nakon službe krštenja njene novorođene devojčice.

"Uvek sam mislio da ćemo imati makar 40 godina zajedno", rekao je njen muž Džoš za Bi Bi Si.

"Svi ti rođendani dece koje nismo videli, slavlja, sve to nam je oduzeto. Samo se nadam da zna kako mi je i šta osećam prema njoj. Jedva sam izgurao opelo i sahranu, nadam se da nas gleda i da je ponosna kako se ipak držimo."

Na sahrani je njena ćerkica stara dve nedelje nošena iza kovčega.

"Molim te, bori se"

"Dok se moja žena borila za dah ja sam bio na donjem delu kreveta i bodrio je. Govorio sam joj da se bori, da imamo bebu i da sada ima toliko razloga za život. Otišao sam kući ali su me ponovo pozvali u bolnicu. Ušao sam u sobu i gledao brojke kako divljaju po ekranu mašine na koju je bila priključena. Pitao sam sestru šta znači broj "20" koji je blicao na monitoru i pitao da li je to njen nivo kiseonika. 'Žao mi je, ali vaša žena je upravo preminula', samo mi je rekla sestra", priča čovek.

Samanta nije uspela čak ni da vidi novorođeno dete pre smrti.

"Osam meseci je nosila taj život u sebi a nije je ni upoznala, hteo sam da je barem vidi", rekao je Vilis.

"Moja žena nije primila vakcinu i sada imam potrebu da kažem ljudima da ne čine istu grešku, pomognem li makar jednoj porodici meni će biti lakše. Stalno čujem njen glas u glavi kako mi govori - guraj dalje, brini o deci, pusti mene, mene nema više. Znam da bi ona isto očekivala od mene da je situacija obrnuta", rekao je VIlis.

#Severna Irska

#koronavirus